Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
24.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣυστάσεις προς εργαζομένους προβαίνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Συστάσεις προς εργαζομένους προβαίνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Share

Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που ενδέχεται να επικρατήσουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,  το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας , του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τόνισε την ιδιαίτερη προσοχή στους εργοδότες αλλά και στους εργαζόμενους , καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα, αναφέρει ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία όλων των εργοδοτουμένων του και να διατηρεί ικανοποιητικές κλιματικές συνθήκες στον χώρο εργασίας.

Ωστόσο σημειώνει, για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους, πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά και προστατευτικά τεχνικά και οργανωτικά μέτρα. Οι εργοδότες πρέπει να εφαρμόζουν τις πρόνοιες του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων) Διατάγματος του 2014.

Μεταξύ άλλων, ο Κώδικας προνοεί, , όπως τόσο οι εργοδότες όσο και οι αυτοεργοδοτούμενοι μετρούν τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο, όπως τη θερμοκρασία αέρα και τη σχετική υγρασία ή / και παρακολουθούν τα δελτία καιρού και τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και αναλόγως πρέπει να ρυθμίζουν τις εργασίες τους, λαμβάνοντας κατάλληλα και επαρκή μέτρα για την αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Για σκοπούς διευκόλυνσης της κατανόησης και εφαρμογής του Κώδικα ετοιμάστηκε Σύντομος Οδηγός με τίτλο «Κώδικας Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων». Επίσης, ετοιμάστηκε ενημερωτικό έντυπο «Προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα», το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές πρόνοιες του Κώδικα και τα απαιτούμενα μέτρα.

Οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας και γενικά να διεξάγονται οι εργασίες σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο για μια καλύτερη οργάνωση . Οι επίπονες εργασίες στο ύπαιθρο με έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατό, τουλάχιστο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00).

Τα  διαλείμματα και η ανάπαυση σε σκιερό θα πέπει να γίνονται πιο συχνά  , καθώς και εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας.

Σημαντική είναι και η ενδυμασία των εργαζομένων κατά την διάρκεια της εργασίας τους  καθώς, πρέπει να είναι ελαφριά και όπου χρειάζεται  να χρησιμοποιείται καπέλο,  Η χρήση άφθονου και δροσερού πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοαγγειακά ή άλλα νοσήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ στην ενότητα Θερμική Καταπόνηση ή/και να επικοινωνούν με τους Επιθεωρητές στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος στα ακόλουθα τηλέφωνα:

Λευκωσία:            22879191

Λεμεσός:              25827200

Λάρνακα:             24805327

Πάφος:                 26822715

Αμμόχωστος:       23819750

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News