Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΤο μέγεθος μετράει

Το μέγεθος μετράει

Share

Η πρόσφατη χρηματοπιστωτική αναταραχή με την χρεωκοπία Αμερικανικών και Ελβετικών τραπεζών, κατέδειξε ότι τελικά το μέγεθος είναι καθοριστικός παράγοντες για τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε έλα τα επίπεδα και σε όλες τις χώρες και τους υπερεθνικούς οργανισμούς.

Αν τα οικονομικά επιτελεία επιχειρούσαν στην περίπτωση της  αμερικανικής και της ελβετικής τράπεζας να κάνουν ότι έκαναν οι Βρυξέλλες με την Λαϊκή Τράπεζα και τους Κύπριους καταθέτες, η παγκόσμια οικονομία θα βυθίζονταν σε μια κρίση που το κραχ του 1929 θα φάνταζε πολύ μικρό.

Όμως, τελικά το μέγεθος αυτών των τραπεζών και το ντόμινο χρεοκοπιών που θα προκαλούσε, υποχρέωσε τις κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και την Ελβετία να παρέμβουν και να καλύψουν τους μετόχους των τραπεζών και τους επενδυτές.

Βέβαια είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως για την ώρα αποσοβήθηκε το ντόμινο χρεωκοπιών.

Πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση έχει να κάνει με την εμπειρία που αποκτήθηκε από την κρίση του 2007 -2008.

Ασφαλώς τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά, όμως το κυρίαρχο στοιχείο είναι το μέγεθος αυτών των τραπεζών και οι συνέπειες που θα υπήρχαν. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις που δόθηκαν από αξιωματούχους ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων του χρηματοπιστωτικού τομέα στον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη.

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές των τραπεζών, θεωρούν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε μετά την κατάρρευση της silicon valey, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά τόσο από τις Αμερικανικές, όσο και τις ελβετικές αρχές και δεν προβλέπουν ότι θα επηρεαστούν συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δήλωσε στο Radiocosmos o ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης.

Ο ίδιος είπε, υπέβαλε ερώτημα σε εκπροσώπους θεσμών για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κατάρρευση της Λαϊκής και υπήρξε πρόσθεσε παραδοχή ότι το οριζόντιο κούρεμα των καταθέσεων ήταν άδικο. Στην παρούσα χρηματοπιστωτική κρίση πρόσθεσε κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο και είναι φανερό συνέχισε ότι το μέγεθος των τραπεζών παίζει ρόλο. Αν ακολουθούνταν τώρα είπε ο κ. Μαυρίδης το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, θα υπήρχε ντόμινο χρεοκοπίας τραπεζών με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Οι παραδοχές των ευρωπαίων αξιωματούχων γίνονται τώρα εκ του ασφαλούς βέβαια, αλλά κανένας δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι αν είχαν επανάληψη του φαινομένου της Λαϊκής δεν θα λαμβάνονταν και πάλι οι ίδιες αποφάσεις.

Διότι σε τελική ανάλυση το μέγεθος μετράει πάντα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε και για άλλα ζητήματα που αφορούν την χώρα μας και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κυπριακό.

Βλέπουμε, για παράδειγμα, τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ευρωπαίοι στην περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και οι απειλές που εκτοξεύει συχνά πυκνά η Άγκυρα ακόμη και για την Ελλάδα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News