Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΥπουργός Μεταφορών: Θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της υπαίθρου

Υπουργός Μεταφορών: Θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της υπαίθρου

Share

Τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του κόσμου της υπαίθρου, θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της και θα αναδείξουμε τις περιοχές αυτές ως κέντρα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης, εξέφρασε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε χαιρετισμό του στη χοροεσπερίδα της Κοινότητας Κοράκου, το βράδυ της Παρασκευής τον οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Καρούσος, ανέφερε ότι το Υπουργείο του και γενικότερα η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη «έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινότητα σας».

Προχώρησε σε παρουσίαση των έργων που προωθούνται για ολοκλήρωση τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας προς Τρόοδος.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Καρούσος, το Τμήμα Δημοσίων Έργων συντηρεί επαρκώς και εκτελεί διάφορα βελτιωτικά έργα καθώς και έργα οδικής ασφάλειας τόσο στο υφιστάμενο δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους όσον και στο παλαιότερο που διασχίζει τις Κοινότητες Σολέας, ούτως ώστε να διατηρούνται σε καλή λειτουργική κατάσταση.

Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, «Έχουν υλοποιήσει και επιχορηγήσει εξολοκλήρου τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της Unesco».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανέλαβαν την αμοιβή του φύλακα της εκκλησίας. Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα €26.766 για τα τελευταία δύο χρόνια.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, στη Γαλάτα και συγκεκριμένα στην Εκκλησία της Παναγίας της Ποδίθου, η οποία ανήκει στον κατάλογο εκκλησιών παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης τις οποίες ανέλαβε και υλοποίησε εξολοκλήρου το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

«Εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ύψους €21.884 έχουν γίνει και στην οικία στα τεμάχια 458 και 459 η οποία αποτελεί αρχαίο μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής. Επίσης, στην Ευρύχου, έχουν γίνει εργασίες συντήρησης του εκθεσιακού χώρου και του κτηρίου του Μουσείου Κυπριακού Σιδηροδρόμου», είπε.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει διαπιστώσει την ανάγκη για ενίσχυση, στήριξη και ανάπτυξη της υπαίθρου. Αποτελεί στόχο του ίδιου του Προέδρου η αναζωογόνηση της υπαίθρου, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες που να επιτρέπουν την προσέλκυση νέων οικογενειών, επενδυτών και επιχειρηματιών όχι μόνο για μόνιμη διαβίωση αλλά και για επαγγελματική δραστηριοποίηση».

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε, «το 2019, για πρώτη φορά από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, με στόχο να δοθεί ουσιαστική στήριξη στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τουριστικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά. Η στρατηγική της Κυβέρνησης έχει ως στόχο τη στήριξη των ανθρώπων της υπαίθρου και την αναγέννηση της ορεινής Κύπρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το προϋπολογιζόμενο ποσό για την τριετία 2022-2024 για αναπτυξιακά έργα σε Κοινότητες της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών ξεπερνά τα €370 εκατομμύρια, ποσό αυξημένο κατά €125 εκατομμύρια σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021. Σημαντικά έργα οδικού δικτύου που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών Κοινοτήτων, συνολικού ύψους €350 εκατομμυρίων, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης προς όφελος της ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Ανέφερε επίσης ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να στηρίξει την ιδιοκατοίκηση στις ορεινές περιοχές και την ύπαιθρο, και συγκεκριμένα των νεαρών ζευγαριών και των νέων οικογενειών με στόχο την αναγέννηση της υπαίθρου».

Είμαστε βέβαιοι, επισήμανε ο κ. Καρούσος, «ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής του κόσμου της υπαίθρου, θα αποτρέψουμε την εγκατάλειψη της και θα αναδείξουμε τις περιοχές αυτές ως κέντρα πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News