Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
14.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ10 αστικοί μύθοι που σίγουρα έχεις ακούσει κάποια στιγμή

10 αστικοί μύθοι που σίγουρα έχεις ακούσει κάποια στιγμή

Share

Απ’ τους κροκόδειλους στον υπόνομο και τα κλεμμένα νεφρά φτάσαμε στους ψεκασμούς, τα chain mails και τους οικόσιτους πύθωνες που τρώνε παιδάκια.

 

Ιστορίες που κυκλοφορούσαν για χρόνια από στόμα σε στόμα, αστικοί μύθοι που έγιναν μέσω της τεχνικής «χαλασμένο τηλέφωνο» διάσημοι σε όλο τον κόσμο, με το ποσοστό αυτών που τους πίστευε και τους αναπαρήγαγε να είναι ανησυχητικά υψηλό.

Αστικοί μύθοι, οι οποίοι σε σχέση με το παρελθόν έχουν ένα τεράστιο, πυρηνικό όπλο στη φαρέτρα τους: το ίντερνετ. Μέσω διαφόρων blog, μια φήμη πλέον μπορεί να γίνει διάσημη σε ελάχιστα λεπτά και να ταξιδέψει από σπίτι σε σπίτι.

Μας ψεκάζουν

Τι λέει ο μύθος: Ότι πάνω απ’ τον ουρανό πετούν αεροπλάνα, τα οποία μας ψεκάζουν με χημικά για να μας ελέγχουν. Για την επιβεβαίωση της θεωρίας, κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο με τα λεγόμενα contrails, δηλαδή τα ίχνη τα οποία αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα, τα οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας είναι chemtrails.

Η θεωρία αυτή έφτασε παλιότερα μέχρι τα έδρανα της Ελληνικής Βουλής, με βουλευτές όπως οι Γιώργος Ανατολάκης και Μάκης Βορίδης να υποβάλλουν σχετικές επερωτήσεις.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Δυστυχώς, πάρα πολύ. Η θεωρία αυτή βέβαια δε γεννήθηκε στη χώρα μας, αφού πρωτοκυκλοφόρησε στις Η.Π.Α., ως φήμη για ψεκασμούς απ’ τους άθεους με στόχο να σκοτώσουν τους αγγέλους(!). Ναι, ακούγεται πολύ λογικό. Αργότερα τη φέραμε κι εδώ και την προσαρμόσαμε, με τα διάφορα blogs να βοηθάνε στη γιγάντωσή της.

Πιθανότητες να ισχύει: 15%.

Αν δεν στείλεις αυτό το mail θα έχεις κακοτυχία

Τι λέει ο μύθος: Ότι αν δεν προωθήσεις ένα συγκεκριμένο e-mail σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, τότε θα έχεις κακοτυχία, ενώ αν το προωθήσεις, τότε θα ευτυχήσεις, θα γίνεις πλούσιος, θα γνωρίσεις τη γυναίκα της ζωής σου κι όλα τα καλά. Τα chain mails υπήρξαν μεγάλη μόδα της περασμένης κυρίως δεκαετίας, με στόχο την αλίευση ηλεκτρονικών διευθύνσεων για μαζικά spam.

Γνώρισαν μεγάλες δόξες κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον, όμως σιγά-σιγά ατονούν και αντικαθίστανται από αναρτήσεις στο Facebook, του στιλ «κάντε like και share για να σώσετε τον μικρό Γιαννάκη απ’ την ποδάγρα» και «αν κάνετε share αυτό το κείμενο, το Facebook δε θα σας κλέβει τις φωτογραφίες».

Πόσο διαδεδομένος είναι: Πλέον, όχι και τόσο. Πριν μερικά χρόνια όμως, λάμβανες τουλάχιστον ένα chain mail την ημέρα και συνήθως απ’ το ίδιο άτομο, που το πίστευε ακράδαντα και αναρωτιόταν γιατί τον βρίζεις.

Πιθανότητες να ισχύει: 0%

Το φάρμακο κατά του καρκίνου έχει βρεθεί

Τι λέει ο μύθος: Ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ανακαλύψει εδώ και χρόνια το φάρμακο κατά του καρκίνου, απλά δεν το διαθέτουν στην αγορά επειδή θα χάσουν δισεκατομμύρια. Φυσικά, το φάρμακο είναι διαθέσιμο στους ισχυρούς και τους πλούσιους αυτού του κόσμου, οι οποίοι δεν το μοιράζονται με τον απλό λαό. Στην ίδια θεωρία μπλέκονται και ασφαλιστικές εταιρείες, κυβερνήσεις κι οι κορυφαίοι γιατροί του κόσμου.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Θα πω απλά πως σε έρευνα που δημοσίευσε παλιότερα η Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, αποκαλύφθηκε ότι το 69% των Ελλήνων ασπάζεται αυτή τη θεωρία. Τι μας κρύβει η Νέα Τάξη Πραγμάτων;

Πιθανότητες να ισχύει: 3%

Ο οικόσιτος βόας και το παιδάκι

Τι λέει ο μύθος: Κλασική περίπτωση ιστορίας που έτυχε σε έναν γνωστό που τον ξέρουν όλοι. Σύμφωνα με την ιστορία, μια οικογένεια αποφάσισε να πάρει για κατοικίδιο έναν πύθωνα (ή βόα), επειδή γιατί όχι, ο οποίος κυκλοφορούσε ελεύθερος μέσα στο σπίτι, επειδή και πάλι γιατί όχι;

Μια μέρα, ο πύθωνας αποφάσισε να πάει να ξαπλώσει δίπλα στο παιδί της οικογένειας και να τεντωθεί, κάτι που επαναλάμβανε κάθε βράδυ. Οι γονείς το θεώρησαν γλυκούλι, μόνο που όταν το αποκάλυψαν στον κτηνίατρο, εκείνος τους ζήτησε να τον θανατώσουν, αφού ο πύθωνας τεντωνόταν για να μετρήσει το μέγεθος του παιδιού ώστε να υπολογίσει αν μπορεί να τον φάει.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Δεν αγγίζει τη δημοφιλία των ψεκασμών και του φαρμάκου κατά του καρκίνου, όμως μια εποχή κυκλοφορούσε αρκετά, τόσο από στόμα σε στόμα, όσο και στο ίντερνετ.

Πιθανότητες να ισχύει: 0%

Οι πλούσιες κυρίες που μοιράζουν κρέατα

Τι λέει ο μύθος: Ότι τα τελευταία Χριστούγεννα και Πάσχα, δύο, πέντε, δέκα (;) πλούσιες και μυστηριώδεις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας εμφανίστηκαν στη Βαρβάκειο Αγορά στην Αθήνα και μοιράζουν κρέατα αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ στον κόσμο, κρατώντας μυστική την ταυτότητά τους. Στη συνέχεια, μπαίνουν στα πολυτελή τζιπ τους κι εξαφανίζονται, ενώ ίσως και να ίπτανται με τις ομπρέλες τους, ποιος ξέρει.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Πάρα πολύ, αφού το έχουμε δει μέχρι και θέμα σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Φυσικά, αυτό δεν προσδίδει καμία απολύτως αξιοπιστία στην είδηση, όπως και το γεγονός ότι κάθε φορά, η φήμη ξεκινάει απ’ τα ίδια άτομα κι οι περισσότεροι στην αγορά δεν τις έχουν δει ποτέ. Είναι λογικό πάντως, μια ιστορία με καλές πράξεις από μυστηριώδεις ευεργέτες να πουλάει.

Πιθανότητες να ισχύει: 10%

Ο εργάτης της CocaCola που έπεσε στο καζάνι

Τι λέει ο μύθος: Στο εργοστάσιο της Coca-Cola, ένας εκ των εργατών έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα σε μια δεξαμενή με το αναψυκτικό. Ο άτυχος εργάτης δε βρέθηκε ποτέ, επειδή έλιωσε μέσα στο αναψυκτικό.

Με την ίδια αφετηρία, έχουν αναπαραχθεί κατά καιρούς διάφορες θεωρίες, όπως ότι η Coca-Cola λιώνει τα κόκαλα του ανθρώπου. Προφανώς, χωρίς να υποστηρίζει κανείς ότι το αναψυκτικό είναι ευεργετικό για την ανθρώπινη υγεία, δεν πρόκειται ποτέ να λιώσει ούτε ανθρώπινο σώμα, ούτε ανθρώπινα κόκαλα, όσες ώρες ή μέρες αποφασίσεις να περάσεις μέσα σε μια δεξαμενή γεμάτη με Coca-Cola. Σίγουρα όμως θα κολλάς για μέρες.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Το κομμάτι που αφορά τον εργάτη, ευτυχώς όχι πολύ. Αλλά όλο και κάτι θα έχεις ακούσει πως λιώνει.

Πιθανότητες να ισχύει: 0% (ήμαρτον)

Πίσω από τους Δίδυμους Πύργους βρίσκονται οι Η.Π.Α.

Τι λέει ο μύθος: Ότι πίσω απ’ το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, στις 11 Σεπτέμβρη του 2001, βρισκόταν η ίδια η κυβέρνηση των Η.Π.Α. Ο τρόπος που κατέρρευσαν οι πύργοι, εξηγείται για κάποιους μόνο με κάποια ελεγχόμενη έκρηξη, ενώ διάφορες ακόμα λεπτομέρειες, όπως το γεγονός ότι ενώ τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων καταστράφηκαν ολοσχερώς, ένα εκ των διαβατηρίων των δραστών ανακαλύφτηκε σε άριστη κατάσταση, δυνάμωσαν τις φωνές των σκεπτικιστών.

Το χτύπημα οργανώθηκε απ’ τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις που ακολούθησαν εναντίον του Ιράκ κι άλλων στόχων, αλλά και τα μέτρα παρακολούθησης που περιόρισαν σημαντικά την ελευθερία των πολιτών. Όλα για το πετρέλαιο.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Όσο περνάνε τα χρόνια και απομακρυνόμαστε απ’ την ημέρα του χτυπήματος, η συγκεκριμένη θεωρία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Θα τη βρεις σε δεκάδες site, σε εφημερίδες, ενώ φυσικά έχει απασχολήσει και μπόλικες τηλεοπτικές εκπομπές.

Πιθανότητες να ισχύει: 20%

Οι διάσημοι και τα freak sex ατυχήματα

Τι λέει ο μύθος: Εδώ υπάρχουν διάφοροι μύθοι. ΟΛΟΙ, ξέρουν κάποιον που είτε δούλευε εκείνο το βράδυ στην εφημερία, είτε ήξερε κάποιον που δούλευε και γνωρίζει όλο το σπαρταριστό ρεπορτάζ από μέσα.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Πάρα πολύ, κάτι που γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για φήμες που έχουν αναπαραχθεί κυρίως από στόμα σε στόμα, για ευνόητους λόγους.

Πιθανότητες να ισχύει: 2%

Το συνέδριο νάνων στο Άμστερνταμ

Παρέα νέων πάει για διακοπές στο Άμστερνταμ και (προφανώς) καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών. Ένα μέλος της παρέας ξεμένει στο ξενοδοχείο και τηλεφωνεί στους φίλους του έντρομος, λέγοντας πως βλέπει παντού νάνους. Οι φίλοι του θεωρούν πως βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια ουσιών και του ζητάνε να ηρεμήσει, ο φίλος τρελαίνεται και δένει έναν νάνο και το μυστήριο λύνεται όταν διαπιστώνουν πως στο ξενοδοχείο διεξάγεται συνέδριο νάνων.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Αν κρίνω απ’ το γεγονός πως μου το έχουν πει δύο παντελώς άσχετοι μεταξύ τους άνθρωποι, πολύ. Και καλά κάνει, είναι τρομερή ιστορία.

Πιθανότητες να ισχύει: 25% (μακάρι)

Αν πατήσεις γκάζι και φρένο ταυτόχρονα στο καρτ, παίρνει φωτιά

Τι λέει ο μύθος: Πως αν την ώρα που οδηγείς ένα καρτ πατήσεις ταυτόχρονα γκάζι και φρένο, ο κινητήρας θα πάρει φωτιά. Μου το είχαν πρωτοπεί πριν πάω πρώτη φορά για καρτ και προφανώς είχα τρομοκρατηθεί. Όταν ρώτησα τον υπάλληλο της πίστας, με κοίταξε σαν εξωγήινο και με καθησύχασε.

Πόσο διαδεδομένος είναι: Απ’ τους λιγότερο διαδεδομένους αστικούς μύθους, αλλά τη ζημιά του σε μένα προσωπικά την έκανε.

Πιθανότητες να ισχύει: 0%

 

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!
w-footer{display: none;}