Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
17.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑ26χρόνια από τη δολοφονία Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού-Εκδηλώσεις μνήμης, απόψε στη Δερύνεια

26χρόνια από τη δολοφονία Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού-Εκδηλώσεις μνήμης, απόψε στη Δερύνεια

Share

Συμπληρώνονται φέτος 26 χρόνια από τις δολοφονίες των ηρωομαρτύρων της Κύπρου, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Ιστορικό Πλαίσιο 

Ήταν 11 Αυγούστου του 1996, όταν ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ λιντσάρεται μέχρι θανάτου από ακροδεξιούς  Τουρκοκύπριους εθνικιστές των  Γκρίζων Λύκων , στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου , κοντά στη Δερύνεια κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών.

Η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών είχε οργανώσει αντικατοχική πορεία με αφετηρία το  Βερολίνο  και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με 200 μοτοσυκλέτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες. Αφορμή της εκδήλωσης ήταν η 22η επέτειος από την Τούρκικη εισβολή στην Μεγαλόνησο. Στις 2 Αυγούστου η πορεία ξεκίνησε. Πέρασαν μέσα από 7 χώρες διανύοντας 25000 χιλιόμετρα….

Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ντόπιους μοτοσυκλετιστές. Κατόπιν όμως διεθνών και τοπικών πιέσεων, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών ακυρώνει το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου, διοργανώνοντας εναλλακτικά την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου. Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών αναμεσά τους και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, διαφώνησε με την απόφαση της Ομοσπονδίας συνεχίζοντας κανονικά το πλάνο της πορείας τους προς τα κατεχόμενα.
Κατευθυνόμενοι προς το αφύλακτο οδόφραγμα της Δερύνειας, οι μοτοσυκλετιστές ήρθαν αντιμέτωποι με οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους, ετοιμοπόλεμους κρατώντας πέτρες και ξύλα, ρόπαλα και σιδερολοστούς. Ανάμεσά τους οι Γκρίζοι Λύκοι. Οι μοτοσυκλετιστές εισήλθαν στη Νεκρή Ζώνη κι από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει, όταν δέχτηκαν την επίθεση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων… Οι Τούρκοι άρχισαν να πυροβολούν!

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένως με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρις ότου αυτός εξέπνευσε.

Ο Τάσος είχε παντρευτεί λίγο καιρό πριν, η γυναίκα του ήταν έγκυος, στον όγδοο μήνα. Σχεδόν ένα μήνα μετά τη δολοφονία του, ήρθε στη ζωή η κόρη του Αναστασία.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ.

Δολοφονία Σολωμού 

Μετά την κηδεία, ο οργισμένος εξάδελφός του, Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της “Πράσινης Γραμμής”, για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα Κατεχόμενα.

Πιο συγκεκριμένα :

Στις  14 Αυγούστου 1996 έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ. Αμέσως μετά την κηδεία, αρκετοί από τους παριστάμενους συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.

Στις 17 Αυγούστου είχε επισκεφθει  την Κύπρο , ο τότε έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε “κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού-Ισαάκ”.

Την αυτοθυσία του Σολωμού ενέπνευσε πολλούς έλληνες καλλιτέχνες. Ο Διονύσης Σαββόπουλος του  αφιέρωσε ένα παλιότερο τραγούδι του, την «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», ενώ ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος το τραγούδι «Πάντα Γελαστοί», που μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος και πρωτοτραγούδησε ο Δημήτρης Μητροπάνος.              Ο Στέλιος Ρόκος έγραψε τη μουσική για το τραγούδι «Για τον Σολωμό Σολωμού» (στίχοι Νίκου Γρίτση) και ο Νότης Σφακιανάκης τραγούδησε το «Ήταν Τρελλός», σε στίχους Χρήστου Κρετσόβαλη και μουσκή Βασίλη Δήμα.

Εκδήλωση μνήμης
 Σε ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» αναφέρει πως η πληγή της τουρκικής κατοχής παραμένει ανοιχτή, και καλεί τους ανθρώπους της Κύπρου σε εκδήλωση μνήμης, αντίστασης και αξιοπρέπειας, στο οδόφραγμα της Δερύνειας απόψε στις 20:00.
Θα προηγηθεί η μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και θα καταλήξει στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

Στην Πάφο οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν στις 17:00 στον χώρο στάθμευσης του Παφιακού Σταδίου.

Στη Λευκωσία οι μοτοσυκλετιστές θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στη Δυτική Κερκίδα του ΓΣΠ.

Στη Λεμεσό στις 18:00 από τον χώρο στάθμευσης της Βιομηχανικής Περιοχής Αγίου Αθανασίου.

Στη Λάρνακα οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν στις 18:30 στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς (παρά την έξοδο Αβδελλερού) και από την Αμμόχωστο στον κυκλικό κόμβο Αγίας Νάπας στις 19:00.

Αύριο Κυριακή 7 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου και θα προστεί του ετήσιου μνημοσύνου των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News