Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4ο Λογοτεχνικό Καφενείο «Της ντροπής»

4ο Λογοτεχνικό Καφενείο «Της ντροπής»

Share

73 μικρές βαρωσιώτικες ιστορίες

 

Το «Let them eat cake» σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και οι Εκδόσεις Μελάνι, σας προσκαλούν στο 4ο «Λογοτεχνικό Καφενείο» και τη συναρπαστική διαδρομή στους δρόμους της τέχνης και της λογοτεχνίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 19:00.

Υποδεχόμενοι το φθινόπωρο, καλωσορίζουμε τη συγγραφέα ΒΙΒΙΑΝ ΑΒΡΑΑΜΙΔΟΥ – ΠΛΟΥΜΠΗ και το βιβλίο της «ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ» – 73 μικρές Βαρωσιώτικες ιστορίες.

Η συγγραφέας θα διαβάσει διηγήματα από το βιβλίο της και το κοινό θα σχολιάσει και θα κουβεντιάσει μαζί της.

73 μικρές ιστορίες περιλαμβάνει η συλλογή με τίτλο Της ντροπής που όλες αναφέρονται στην Αμμόχωστο• την πόλη που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου, καταλυμένη από την τούρκικη στρατιωτική εισβολή του 1974, βιασμένη λεηλατημένη, αλυσοδεμένη.

Από το 2020, όταν η Τουρκία επέτρεψε την είσοδο σε συγκεκριμένους δρόμους της πόλης, οι παλιοί της κάτοικοι ψάχνουν να βρουν στα συντρίμμια την παλιά τους ζωή. Η συγγραφέας, πολίτης κι εκείνη αυτού του τραγικού τόπου, αφήνει σκέψεις και αναμνήσεις να γίνουν λέξεις, ιστορίες κι τις αφήνει να πετάξουν ελεύθερα πάνω από την πόλη• κάποτε ακούγονται σαν κραυγές πόνου, άλλοτε σαν νανούρισμα, σαν τα παραμύθια που μας λέγανε στα παιδικά μας χρόνια, κι άλλοτε πάλι, σαν μικρές ευχές, αν μπορούσε ποτέ να γυρίσει ο χρόνος πίσω. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα όσα προηγήθηκαν κι όλα όσα ακολούθησαν εκείνη την εισβολή, ήταν, λέει η συγγραφέας, μια μεγάλη ντροπή.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη γεννήθηκε το 1958 στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Μετά την τούρκικη εισβολή το 1974 και την κατάληψη της πόλης της, έζησε στην Αθήνα και στην Πράγα της Τσεχίας. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και Στατιστική στο Seattle των ΗΠΑ. Από το 2001, εργάζεται στην Πράγα μαζί με τον σύζυγό της στην προσωπική τους κατασκευαστική εταιρεία. Έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και δυο συλλογές διηγημάτων. Το πρώτο της μυθιστόρημα βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Κύπρου, δύο άλλα τιμήθηκαν από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ενώ τα υπόλοιπα περιλήφθηκαν στη βραχεία λίστα για Κρατικό Βραβείο της Κύπρου. Έργα της μεταφράστηκαν στα τσέχικα, ρουμάνικα και τούρκικα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News