Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ8 - 14 Μαΐου εβδομάδα προστασίας δασών από τις πυρκαγιές

8 – 14 Μαΐου εβδομάδα προστασίας δασών από τις πυρκαγιές

Share

Αρχίζει τη Δευτέρα και διαρκεί μέχρι τις 14 Μαΐου η Εβδομάδα Προστασίας Δασών από τις πυρκαγιές με μήνυμα πως μόνο με συνείδηση ευθύνης μπορούν τα δάση να προστατευθούν.

Την έναρξη της Εβδομάδας θα κηρύξει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Δασικής Περιφέρειας Τροόδους, στα Πλατάνια, στις 8 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, με μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για εντατικοποίηση της ευαισθητοποίησης του συνόλου της κοινωνίας για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και να περάσει  το μήνυμα πως «Μόνο με συνείδηση ευθύνης» μπορούν να προστατευθούν.

Το Τμήμα Δασών προσθέτει ότι έχουν αναρτηθεί πανό σε Δήμους και δασικές περιοχές, ενώ σχετικό με τη σημασία της Εβδομάδας κείμενο στάλθηκε σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και σε όλα τα κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες, όπως επίσης σε όλες τις κοινότητες του νησιού, σε συνεργασία με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα από την 1η  Μαΐου, άρχισε η μετάδοση σποτ για τον κίνδυνο έκρηξης δασικών πυρκαγιών από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς πάνω σε καθημερινή βάση.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου, ώρα 09:00, θα πραγματοποιηθεί Άσκηση επί χάρτου «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 2023», στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στην Λάρνακα, με στόχο μέσα από την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», να  εξεταστεί η ετοιμότητα των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, η αξιοποίηση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων και η χρήση του Κέντρου «ΖΗΝΩΝ» ως Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Επίσης, στα πλαίσια της Εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία δασικών υπαλλήλων και του προσωπικού του Τμήματος Δασών, με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας Έγκωμης στις 11 Μαΐου και ώρα 8:00 π.μ. Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί και στις άλλες πόλεις.

Το μήνυμα της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, είναι ότι τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο και κληρονομιά και η αποτελεσματική προστασία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και του κοινού, αναφέρει συμπληρώνοντας ότι απαιτείται από τον καθένα ξεχωριστά, να ιδιαίτερη προσοχή στις καθημερινές δραστηριότητες στο ύπαιθρο, αλλά και στις επισκέψεις στις δασικές περιοχές.

Αναφέρει τέλος ότι η προσοχή στρέφεται και στην κατηγορία των εκ προθέσεως πυρκαγιών, οι οποίες αποτελούν μείζων πρόβλημα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!