Η αστυνομία των Ταλιμπάν απέκτησε πρόσφατα ένα δίκτυο 90.000 καμερών κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της καθημερινής ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Παρακολουθούμε ολόκληρη την πόλη της Καμπούλ από εδώ», λέει ο Χαλίντ Ζαντράν , εκπρόσωπος του αρχηγού της αστυνομίας των Ταλιμπάν στο BBC.
Οι αρχές λένε ότι η παρακολούθηση αυτή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Όμως πολλοί φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την καταστολή και για την παρακολούθηση του αυστηρού κώδικα ηθικής που επιβάλλει η ισλαμιστική κυβέρνηση των Ταλιμπάν σύμφωνα με την ερμηνεία της Σαρία.
Μέσα στην αίθουσα ελέγχου, αστυνομικοί κάθονται σε σειρές και παρακολουθούν τις ζωντανές ροές από χιλιάδες κάμερες, παρακολουθώντας τις ζωές των έξι εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Καμπούλ.
Ζητήματα εγκληματικότητας
Πριν την επιστροφή των Ταλιμπάν το 2021, στην πρωτεύουσα υπήρχαν μόλις 850 κάμερες.Το σύστημα παρακολούθησης που παρουσιάστηκε στο BBC στην Καμπούλ διαθέτει τη δυνατότητα εντοπισμού ατόμων με αναγνώριση προσώπου.«Σε καθαρές ημέρες, μπορούμε να ζουμάρουμε σε άτομα ακόμα και χιλιόμετρα μακριά», λέει ο Ζάντραν.
Ωστόσο, οι Ταλιμπάν παρακολουθούν ακόμη και το δικό τους προσωπικό και τους ίδιους τους τους στρατιώτες.
Επιπλέον, πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι οι κάμερες θα χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλίσουν πως εκείνες θα ακολουθούν τους αυστηρούς κανόνες και θα θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο όσες και όσους αντιτίθενται.
Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι το Αφγανιστάν δεν διαθέτει τους νόμους για την προστασία των δεδομένων που να ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το υλικό που συλλέγεται από τις κάμερες ασφαλείας κρατείται και χρησιμοποιείται.
Από προμηθεύονται τις κάμερες οι Ταλιμπάν;
Οι κάμερες φαίνεται να είναι κινεζικής κατασκευής. Οι οθόνες του δωματίου ελέγχου και η επωνυμία στις τροφοδοσίες που είδε το BBC έφεραν το όνομα Dahua, μια εταιρεία που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση.