Σε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το forbes.com εκτιμά ότι στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα εξακολουθεί αν διατηρεί το αμυντικό τεχνολογική πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας ακόμη και εάν η Άγκυρα αποκτήσει τα εκσυγχρονισμένα F16.
Σύμφωνα με το forbes.com, εάν εγκριθούν από το Κογκρέσο τα αιτήματα της Άγκυρας για την απόκτηση των F16 από την Τουρκία και των F35 από την Ελλάδα, η ισορροπία στην περιοχή θα παραμένει υπέρ της Αθήνας καθώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία , με τα αεροσκάφη 5η γενιάς θα έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορίας της Τουρκίας. Όπως σημειώνει ο ιστότοπος του Forbes η Ελλάδα έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα 24 Dassault Rafale F3R 4,5 γενιάς τα οποία είναι πιο προηγμένα από οποιοδήποτε αεροσκάφος στο τουρκικό οπλοστάσιο.
«Η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση για την αναβάθμιση 84 F-16 σε διαμόρφωση Block 72. Η Lockheed Martin θα ολοκληρώσει αυτό το συμβόλαιο στα μέσα του 2027. Έτσι, ακόμα κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορέσει να κερδίσει σύντομα την έγκριση του Κογκρέσου για την τουρκική συμφωνία για τα F-16, κάτι που δεν είναι εγγυημένο, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να διαθέτει 84 εκσυγχρονισμένα F-16 πριν το κάνει η Τουρκία» αναφέρεται στο άρθρο του Forbes.
Η ανάλυση σημειώνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει νέας τεχνολογίας αεροσκάφη κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αγορά Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Τουρκία θα εξακολουθεί να έχει δυσκολία να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα που πιθανότατα θα επιτύχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέχρι το 2030» αναφέρεται στο άρθρο.
«Ακόμα κι αν η Τουρκία πάρει 120 F-16 Block 70/72 (40 ολοκαίνουργια και 80 αναβαθμισμένα), θα αντιμετωπίσουν 84 Block 72 Vipers (όλα σε υπηρεσία το αργότερο το δεύτερο εξάμηνο του 2027), 20-40 F- 35, και, τουλάχιστον, 24 Rafales. Με άλλα λόγια, όχι λιγότερα από 128 μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ίσες ή ανώτερες δυνατότητες από τα καλύτερα τζετ της Τουρκίας» καταλήγει το ρεπορτάζ.
Σε άλλο ρεπορτάζ του forbes.com η διεθνής ενημερωτική ιστοσελίδα αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει κρυφά μια «πραγματική ομπρέλα ενάντια στα εχθρικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα» πάνω από νησιά και άλλες σημαντικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να τυφλώνει τα drones και να διαταράσσει τα σχέδια πτήσης τους.
«Είναι βασικά μια έκδοση ενός συστήματος αντι-UAV που έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του Drone Dome του Ισραήλ, αλλά προσαρμοσμένα στο συγκεκριμένο χώρο.