Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣO Ν. Χριστοδουλίδης στο RadioCosmos

O Ν. Χριστοδουλίδης στο RadioCosmos

Share

Ο Αδέσμευτος, το Ράδιο Κόσμος και η ιστοσελίδα Cosmosnews, εγκαινιάζουν την ενασχόλησή τους με την προεκλογική εκστρατεία πάντα μέσα στο πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της ίσης αντιμετώπισης των υποψηφίων.
Η αρχή έγινε με τον ανεξάρτητο Υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, με αφορμή την πρόσφατη επαρχιακή προεκλογική συγκέντρωση που είχε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Γεροσκήπου. Ο κ. Χριστοδουλίδης, φιλοξενήθηκε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ράδιο Κόσμος “Διαδρομές”, απαντώντας σε μια σειρά από καυτά ερωτήματα.
Ερωτήματα στα οποία μέχρι σήμερα είτε δεν είχαν τεθεί, είτε δεν είχαν απαντηθεί, όπως για παράδειγμα στις επικρίσεις που δέχτηκε για την αποστολή μηνυμάτων, την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του για την επαρχία μας. Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει ήδη κατηγορηθεί από τους επικριτές του και από κάποιους ανθυποψηφίους του για την αποστολή μηνυμάτων και έκανε λόγο για κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Μηνύματα
Συγκεκριμένα απαντώντας στους επικριτές του και σε όσους τον κατηγόρησαν για την αποστολή μηνυμάτων είπε ότι δεν πρόκειται με τοποθετήσεις και σχόλιά του να ρίξει τον πήχη και το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα και δεν πρόκειται να πληγώσει άλλο την δημοκρατία σε αυτό τον τόπο. Ο καθένας τόνισε επιλέγει τον τρόπο που θα πολιτευθεί σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, είναι θέμα προτεραιοτήτων, είναι θέμα ξεκάθαρων στόχων, αλλά και πώς ο καθένας προσεγγίζει την κοινωνία. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι όλοι από κοινού να εργαστούμε για την επίλυση των καυτών προβλημάτων του τόπου και επαναλαμβάνω, ότι δεν θα απαντώ σε αθλιότητες και κτυπήματα κάτω από τη μέση ρίχνοντας το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Διζωνική
Απαντώντας στο ξεκάθαρο ερώτημά μας εάν είναι τελικά και θα εργαστεί εάν εκλεγεί υπέρ μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ο κ. Χριστοδουλίδης, υπήρξε κατηγορηματικός, ότι στο πρόγραμμά του είναι ξεκάθαρο ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ο ίδιος δεν θα μπει καν σε διαδικασία αλλαγής αυτής της βάσης λύσης του Κυπριακού. Διευκρίνισε ακόμα ότι η θέση του στο ζήτα αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρη χωρίς ουρές και χωρίς υποσημειώσεις.
Κληθείς δε να απαντήσει πώς σκοπεύει να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες, είπε ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το διεθνές πλαίσιο τη στιγμή που καλούμαστε να κινηθούμε και εμείς είμαστε εκείνοι που επηρεαζόμαστε από τις διεθνείς εξελίξεις και δυστυχώς δεν τις επηρεάζουμε.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια παράνομη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε μια Τρίτη χώρα, που πολύ σωστά παρά το κόστος που πληρώνουμε γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, αντιδρούν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Η ΕΕ ως το κοινό μας σπίτι είναι ο χώρος ο οποίος πρέπει να αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να σπάσει και το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Το τι βλέπουμε στην Ουκρανία δεν είναι διαφορετικό από αυτό που βιώσαμε και βιώνουμε στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει μια σειρά θεμάτων πολύ σημαντικών γι’ αυτήν, που ζητά από την ΕΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το δεδομένο και ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας είναι και θα συνεχίσει μετά τη λύση του Κυπριακού να είναι μέλος της ΕΕ, έχω την έντονη πεποίθηση ότι θα πρέπει χωρίς φυσικά να ξεφεύγουμε από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τη βάση λύσης του Κυπριακού (που είναι λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας) παράλληλα με τη διασφάλιση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου του οποίου η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος και η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι γι’ αυτό που έχω αναφέρει δημόσια και θα παρουσιάσουμε και σε επίσημη ημερίδα για το Κυπριακό πολύ συγκεκριμένα πώς η ΕΕ πρέπει να αναλάβει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ένα δείγμα είναι η πρότασή μας για διορισμό μιας προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει και την πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών. Γιατί η Τουρκία για να λύσει το Κυπριακό, δεν θα το λύσει αναγνωρίζοντας το παράνομο της κατοχής το παράνομο της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία θα το λύσει μόνο αν νοιώσει ότι υπάρχουν οφέλη και για την ίδια μέσα από μια ενδεχόμενη λύση. Και η ΕΕ έχει εκείνα τα καρότα με τα οποία σε περίπτωσης λύσης θα μπορεί η Τουρκία να κερδίσει. Αυτό έχει να κάνει με τα ζητούμενα της Τουρκίας μέσα από την ΕΕ, είτε αυτό αφορά την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, είτε αφορά το μέλλον των Τουρκο-ευρωπαϊκών σχέσεων, το μέλλον των θεωρήσεων εισόδου, είτε πολλά άλλα θέματα τα οποία ενδιαφέρουν την Τουρκία να εξασφαλίσει από την ΕΕ.

Για την Πάφο
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τι θα μπορούσε να περιμένει η Πάφος σε περίπτωση εκλογής του, ο κ. Χριστοδουλίδης, απέφυγε να αναφερθεί σε κάτι συγκεκριμένο απαντώντας ότι όλα τα θέματα και όλες οι πολιτικές του, αφορούν το σύνολο της ελεύθερης Κύπρου.
Γνωρίζω τόνισε πολύ καλά τις ανησυχίες των συμπολιτών μου, για παράδειγμα το θέμα της μετανάστευσης που είναι ένα βασικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες της Πάφου, το θέμα της εξεύρεσης ποιοτικών θέσεων εργασίας, πάνω σε όλα αυτά έχουμε πολύ συγκεκριμένες θέσεις και προσεγγίσεις. Φέρνοντας ως παράδειγμα το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι θα πρέπει μέσα από τις ενέργειές μας, να σταματήσουμε να είμαστε ένας ελκυστικός προορισμός, άσχετο εάν η Τουρκία εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο σε αυτό τον τομέα. Σαν πρώτο βήμα κατέληξε θα μπορούσαμε όλες εκείνες τις αιτήσεις που είναι πρόδηλα αβάσιμες, δηλαδή δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία διεθνούς προστασίας να εξετάζονται αμέσως, έτσι ώστε να σταλεί και το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι ελκυστικός προορισμός. Αντιλαμβάνεστε ότι, όταν υπάρχει καθυστέρηση ετών στην εξέταση αυτών των αιτήσεων δημιουργείται ένα φαινόμενο που κατατάσσει τη χώρα μας στους ελκυστικούς προορισμούς. Να είστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία αυτών που καταλήγουν στην χώρα μας δεν έχουν την Κύπρο ως πρώτη τους επιλογή ή δεν είναι η Κύπρος ανάμεσα στις πρώτες τους επιλογές, απλά έρχονται εδώ για να εκμεταλλευτούν ένα σύστημα που αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News