O Μάριος Παύλου στο cosmosnews
Ο Μάριος Παύλου ο νεότερος και ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές βιολιών στην Κύπρο μιλά στον Αδέσμευτο για την αγάπη του για τη μουσική και ειδικότερα το βιολί και μας εξηγεί τον τρόπο κατασκευής χειροποίητων μουσικών οργάνων.
Ο Μάριος είναι ο νεαρότερος από τους τρεις επαγγελματίες κατασκευαστές βιολιών στην Κύπρο και ασχολείται με την κατασκευή αλλα και τη συντήρηση βιολιών, ενώ παράλληλα είναι και επαγγελματίας μουσικός και όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτό του δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώνει εάν ένα όργανο που κατασκευάζει είναι καλό ή όχι.
-Πότε και γιατί ξεκίνησες να κατασκευάζεις βιολιά;
Από τα 12 μου χρόνια ξεκίνησα μαθήματα βιολιού και γύρω στα 17 μου λίγο πριν την στρατιωτική μου θητεία, κυρίως από περιέργεια άρχισα να πειραματίζομαι σε ένα κινέζικο βιολί παραγωγής με τις γέφυρες, τις χορδές και αλλα μικροπράγματα ερασιτεχνικά, μέχρι τη γνωριμία μου – μέσω μιας καλής μου καθηγήτριας – με τον Στέφανο Σουλτανιάν στον Μαζωτό. Επισκέφθηκα τον κ. Σουλτανιάν συνομιλήσαμε και ξεκίνησα μαθήματα κατασκευής βιολιού αμέσως μετά τον στρατό και για δυο χρόνια παρακολουθούσα ιδιωτικά μαθήματα. Ακολούθως, έφυγα από την Κύπρο και για τρία χρόνια παρακολουθούσα μαθήματα κατασκευής βιολιού σε σχολή στη Βρετάνια και αμέσως μετά πήγα για ένα χρόνο να εργαστώ στο Αμβούργο της Γερμανίας. Από τον Μάιο του 2020 επέστεψα στην Κύπρο και δημιούργησα το δικό μου εργαστήριο στους Αγίους Τρυμιθιάς.
Πώς κατασκεπάζεται ένα βιολί, τις πρώτες ύλες από πού τις προμηθεύεσαι;
Η ξυλεία γίνεται εισαγωγή από ευρωπαϊκές χώρες, είναι εξειδικευμένη και συνήθως χρησιμοποιούμε έλατο για το μπροστινό μέρος του βιολιού. Για τα πλευρά, την πλάτη και τον λαιμό σφένδαμο, η ταστιέρα, τα κλειδιά, η χορδιέρα και το υποσιάγωνο είναι εβένινα ή από ειδικά σκούρα σκληρά ξύλα, όλα καλής ποιότητας, ώστε να έχουμε στη συνέχεια και ένα καλό αποτέλεσμα.
Για να κατασκευάσεις ένα βιολί, πρέπει πρώτα να έχεις σχέδια. Εγώ αντιγράφω από τα αυθεντικά Stradivari, Guarneri, Stovioni, παλιούς δηλαδή Ιταλούς σχεδιαστές του 17ου και του 18ου αιώνα. Ακολούθως φτιάχνω το περίγραμμα και πρώτα ξεκινώ με μόλα να φτιάχνω τα πλευρά και στη συνέχεια, αρχίζω να δουλεύω το ξύλο.
Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να κατασκευάσεις ένα βιολί;
Χρειάζομαι τρεις με τέσσερις μήνες. Συγκεκριμένα χρειάζομαι ένα με ενάμιση μήνα για την ξύλινη κατασκευή, ενώ στη συνέχεια για ένα μήνα το βιολί θα πρέπει να μείνει ήρεμο μέσα σε υπεριώδης ακτίνες και ακολούθως ξεκινούμε τη διαδικασία του βερνικιού η οποία επίσης διαρκεί ένα μήνα.
Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για αγορά χειροποίητου βιολιού;
Παρόλο που στην Κύπρο αγαπούμε το βιολί και είναι ένα από τα παραδοσιακά μας όργανα, η αγορά δεν βοηθά, αφού και οι αμοιβές των μουσικών δεν είναι ψηλές ώστε να μπορούν οι μουσικοί να επενδυόσουν στην αγορά ενός καλού οργάνου. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι μουσικοί που θέλουν ένα καλό βιολί και αφιερώνουν και χρόνο και χρήμα για να έχουν ένα σωστό όργανο για τη δουλειά τους.
Οι περισσότεροι στην Κύπρο προτιμούν να έχουν ένα όργανο που απλά θα δουλεύει για να περνούν και αυτό πιστεύω γιατί δεν έχουμε την κουλτούρα της κλασσικής μουσικής, αλλα και λόγο του ότι ένας μουσικός, δεν αμείβεται αρκετά ώστε να μπορεί να επενδύσει για την αγορά ενός καλού και ακριβού βιολιού. Οι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας, επαγγελματίες μουσικοί και μαθητές που θέλουν να ακολουθήσουν σπουδές βιολιού, είναι αυτοί που συνήθως στέφονται προς την αγορά χειροποίητου βιολιού.
Πόσο στοιχίζει ένα χειροποίητο βιολί;
Αρχικά να αναφέρω ότι ένα χειροποίητο βιολί δεν σημαίνει ότι είναι ακριβό, αλλά ούτε και ότι είναι καλύτερο από αυτά της παραγωγής. Εάν όμως κατασκευαστεί σωστά και με τον σωστό χαρακτήρα και κατεύθυνση, τότε έχει και αξία. Ένα καλό χειροποίητο βιολί μπορεί να το βρεις από τις οκτώ χιλιάδες και πάνω, ενώ της παραγωγής σε συνδυασμό με χειροποίητο μπορεί να το βρεις από τις τρεις έως τις οκτώ χιλιάδες. Τα βιολιά μαζικής παραγωγής, μπορείς να τα βρεις μέχρι και τα χίλια ευρώ.
Οι μοντέρνοι κατασκευαστές σε Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία, χρεώνουν για ένα καινούργιο βιολί μέχρι και εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες ευρώ. Πρόσφατα ένα τέτοιο καινούργιο βιολί πουλήθηκε στις 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ ένα παλιό ιταλικό βιολί Stradivarius αξίζει μερικά εκατομμύρια.
Εκτός από την κατασκευή ασχολείστε και με την επιδιόρθωση. Είναι εύκολο να φέρεις ένα βιολί στην αρχική του κατάσταση;
Το κάθε βιολί έχει τη δική του ιστορία και τις ζημιές του από την σταδιοδρομία του και ορισμένες φορές είναι αδύνατον να επιδιορθωθεί και να γίνει όπως ήταν αρχικά, ειδικά όταν η ζημιά έμεινε αδιόρθωτη για αρκετό καιρό.
Κάποιες φορές η επισκευή ενός τέτοιου οργάνου είναι μια πρόκληση για μένα, γιατί μέσα από την επισκευή μαθαίνεις πώς να ανταποκρίνεσαι και στην κατασκευή ενός νέου οργάνου.
Άρα είναι μύθος αυτό που λέγεται ότι όσο πιο παλιό είναι ένα βιολί είναι και καλύτερο;
Ναι είναι μύθος γιατί δεν σημαίνει ότι ένα κινέζικο βιολί του 1900 που κατασκευάστηκε στη μαζική παραγωγή είναι καλύτερο από ένα που κατασκευάστηκε αργότερα από κατασκευαστή.
Για ένα νέο άνθρωπο όπως εσάς, αυτό το επάγγελμα σας δίνει τη δυνατότητα να βγάζετε τα προς το ζειν;
Η αλήθεια πως στην Κύπρο δεν μπορεί ένας κατασκευαστής να ζήσει μόνο από αυτό, γι’ αυτό κι εγώ παίζω και μουσική για να τα βγάζω πέρα, όμως ένας κατασκευαστής μπορεί να ζει από αυτό το επάγγελμα εάν δουλεύει ασταμάτητα και εάν συνεργάζεται με καταστήματα του εξωτερικού.
Προσωπικά εμένα με γεμίζει περισσότερο το γεγονός ότι παίζω και βιολί από το να βρίσκομαι κλεισμένος σε ένα εργαστήρι και να κατασκευάζω. Πιστεύω ότι το γεγονός ότι παίζω και κατασκευάζω βιολί μου δίνει τη δυνατότητα να έχω μια σφαιρική εικόνα του οργάνου, ώστε να μπορώ να διαπιστώνω εάν είναι καλό ή όχι και έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να ξανανοίξω το όργανο μου με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του.
Εκτός από βιολιά τι άλλο κατασκευάζεις;
Βιόλες και Βιολοντσέλο, όργανα της ίδιας κατηγορίας.
Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξει ένα βιολί στον χρόνο;
Ένα βιολί όπως και κάθε μουσικό όργανο, χρειάζεται σωστή συντήρηση γι’ αυτό είναι καλό κάθε έξι μήνες να γίνεται ένα service ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Άννα Κυριάκου .