Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
23.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣTα βρήκαν για Πύλα - Αισιoδοξούν Η.Ε και Ε.Ε

Tα βρήκαν για Πύλα – Αισιoδοξούν Η.Ε και Ε.Ε

Share

Την επίτευξη συμφωνίας για την Πύλα χαιρετίζουν τα πολιτικά κόμματα.

Σε ανακοίνωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που εδράζεται στη νομιμότητα, αποκαθιστά την τάξη για το καθεστώς της νεκρής ζώνης και επαναφέρει την ηρεμία στους κατοίκους της περιοχής. Προσθέτει ότι η συμφωνία αποτρέπει συνάμα τις όποιες περαιτέρω κινήσεις της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων. Ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με γνώμονα την επανέναρξη των συνομιλιών και την ευχή σύντομα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας το Δημοκρατικό Κόμμα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία έγινε κατορθωτή χάριν στις σωστές και έγκαιρες διπλωματικές ενέργειες, στις οποίες προέβη η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Σημειώνει ότι με τη συμφωνία αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία απέτρεψε την υλοποίηση των στρατιωτικών και στρατηγικών σχεδιασμών που η Τουρκία και οι κατοχικές αρχές επιχείρησαν να επιβάλουν δια της βίας στην Πύλα. Το ΔΗΚΟ αναφέρει ακόμη ότι η περιοχή θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουνφικύπ και θα αναπτυχθεί οικιστικά, ενώ για πρώτη φορά, προσθέτει, θα λειτουργεί οδόφραγμα μέσα στην νεκρή ζώνη, γεγονός που θα αποτρέπει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση στην περιοχή.

Η Εδέκ αναμένει από την Ουνφικύπ να διασφαλίσει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την Πύλα. Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι αναμένει από τα Ηνωμένα Έθνη και και συγκεκριμένα από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να διασφαλίσει ότι οι πρόνοιες της συναντίληψης θα υλοποιηθούν και δεν θα επιτραπεί στην τουρκική πλευρά να παρεμποδίσει την υλοποίηση της συμφωνίας συναντίληψης.

Η Δημοκρατική Παράταξη, σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας θα δράσει καταλυτικά ενάντια στην προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής κατοχής εντός της ουδέτερης ζώνης. Θα αποτρέψει επίσης, τονίζει, τη δημιουργία στρατιωτικού πλεονεκτήματος, στοιχεία που υπήρξαν μακρόχρονες επιδιώξεις της Τουρκίας και εντάθηκαν πρόσφατα.

 

 

 

Τη συμφωνία για την Πύλα χαιρετίζουν και οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στην Κύπρο.

Σε κοινή δήλωση, η οποία αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι τρεις χώρες επισημαίνουν ότι αναγνωρίζουν την εποικοδομητική προσέγγιση που ακολουθούν οι πλευρές σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και τον ουσιαστικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, να εξεύρουν έναν τρόπο προς τα εμπρός για την ανάπτυξη της Πύλας, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των δύο κοινοτήτων και να διασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή.

Και οι τρεις διπλωματικές αποστολές επισημαίνουν ότι επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους στην Ουνφικύπ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ, στην εμπλοκή τους με τις πλευρές για την αποφυγή εντάσεων στην Κύπρο και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη ο Γενικός Γραμματέας να διορίσει απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News