Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι- Αναπάντεχα ευρήματα στη Γεροσκήπου

0
407
Επίσκεψη Προέδρου Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη στα αρχαιολογικά ευρήματα στη Γεροσκήπου, Πάφος
Google search engine

Αλλάζουν τα δεδομένα τα γιγαντιαία κτήρια που εντοπίστηκαν

Τα ευρήματα από τα κατάλοιπα των κτηρίων της Ελληνιστικής περιόδου παραπέμπουν σε κτιριακό συγκρότημα τεραστίων διαστάσεων με τους αρχαιολόγους να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για νέα πόλη ανάμεσα στην Παλαίπαφο και τη Νέα Πάφο…

Τι αποκάλυψε στο Radio Cosmos o υπεύθυνος των αρχαιολογικών ανασκαφών  Ευστάθιος Ράπτου…

Οι ανασκαφές στο ακρωτήρι Παχύαμμου στην Γεροσκήπου στα τεμάχια της Αρχιεπισκοπής συνεχίζονται και επεκτείνονται προς την νοτιοανατολική πλευρά, όπου εντοπίζεται η συνέχεια των εντυπωσιακών σε μέγεθος κτηρίων. Ο υπεύθυνος της ανασκαφής, αρχαιολόγος Ευστάθιος Ράπτου, αποκάλυψε στο Radio Cosmos ότι το μέγεθος των κτηρίων αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές εκτιμήσεις για την χρήση τους, αλλά και γενικότερα την σημασία του αρχαιολογικού χώρου. Το μόνο σίγουρο όπως είπε, είναι πως τα κτήρια ανάγονται στην εποχή των Πτολεμαίων και το γεγονός ότι αναγέρθηκαν την ίδια περίοδο που ήταν ισχυρή η παρουσία και ανθούσε η Νέα Πάφος και η Παλαίπαφος.  Αποκάλυψε επίσης ότι η ανασκαφή θα επεκταθεί και στην περιοχή μεταξύ του Ξενοδοχείου Φαέθων και της Πλαζ του ΚΟΤ στην Γεροσκήπου. Μέχρι τώρα είπε ο κ. Ράπτου, δεν έχουν βρεθεί επιγραφές ή κάποια άλλα στοιχεία που να βοηθήσουν ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την χρήση αυτών των κτηρίων που για την εποχή τους είναι πολύ εντυπωσιακά και αριστοκρατικά. Πρόκειται πρόσθεσε για ένα ενιαίο οικοδόμημα περίκλειστο.  Ο κ. Ράπτου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι κατάλοιπα μιας άλλης αρχαίας πόλης. Λόγω της έκτασης των ευρημάτων είπε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα λάβει πιο αυστηρά μέτρα για την διακίνηση οχημάτων στην περιοχή, όμως ο χώρος θα μείνει ελεύθερος για τους πεζούς.

 

Εντυπωσιακά ευρήματα

Σε συνέντευξη του στο «Radio Cosmos» ο κ. Ράπτου, χαρακτήρισε  εντυπωσιακά και ανέλπιστα τα ευρήματα, καθώς πρόκειται για ένα κτηριακό συγκρότημα. Ένας από τους στόχους της αρχαιολογικής ομάδας, είναι η συσχέτιση του με το περιβάλλον και το χρόνο, καθώς βρίσκεται δίπλα από τη Πάφο, η οποία ήταν πρωτεύουσα κατά την περίοδο των Πτολεμαίων και επίσης εξέφρασε έναν από τους προβληματισμούς του «γιατί ένα τόσο μεγάλο κτήριο όπως αυτό, να είναι στο σημείο αυτό και όχι στην πρωτεύουσα που ήταν η Πάφος;  Στην περιγραφή του ανασκαφικού έργου ανέφερε : Ο κύριος όγκος των εγκαταστάσεων είναι πάνω από τη θάλασσα καθώς οι έρευνες πλησιάζουν την ακτογραμμή, 5 με 10 μέτρα από τη θάλασσα.  Στην Νοτιοδυτική πλευρά βρέθηκαν φερτά υλικά όπως άμμος, βότσαλα της θάλασσας. Στο σημείο αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι το κτήριο ήταν περίκλειστο, χαρακτηρίζοντας το «οχυρό» καθώς  υπάρχουν και ενδείξεις για σημεία «πολυτελούς διαβίωσης».

Τα αρχιτεκτονικά μέλη δεν δικαιολογούνται σε ένα οχυρωματικό έργο καθώς είναι πολύ λεπτή αρχιτεκτονική με κονιάματα, με χρώματα, τα οποία μαρτυρούν μια διαβίωση αριστοκρατική.  Το κτήριο φαίνεται ότι μοιάζει με ένα οχυρωμένο ανακτορικού τύπου και όχι απαραίτητα ένα ανακτορικό παλάτι, το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις ιδρύθηκε μαζί με τη Πάφο.  Φαίνεται επίσης να είχαν καταστραφεί όλα τα πατώματα και όλο το υλικό γιατί δεν υπάρχουν ευρήματα. Κατά την έρευνα, εντοπίστηκαν μόνο θεμελιώσεις των τειχών.  Σε ορισμένα άλλα σημεία υπάρχουν επιφάνειες διακίνησης αλλά δεν δικαιολογούν πολυτελή κτήρια. Η μνημειακή φάση, τα αρχιτεκτονικά μέλη που εντοπίζονται, τα θραύσματα των αγγείων – παραπέμπουν στον 2ο -1ο  αιώνα, μαρτυρούν ακμή και είναι μεγάλο ερώτημα πως συνδέονται με την σημαντικότερη περίοδο της αρχαίας Πάφου.

Επέκταση ανασκαφών ανατολικά

Η επέκταση των ανασκαφών μεταξύ του ξενοδοχείου Φαέθον -πλαζ του ΚΟΤ, κρίνεται απαραίτητη καθώς διαπιστώνεται ότι η νοτιοδυτική πλευρά κλείνει, διότι εντοπίζεται μια διαδοχή δωματίων. Πρόκειται όπως το χαρακτήρισε για γιγάντιο κτήριο για τα δεδομένα της εποχής. Είναι όπως είπε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο κτήριο που εντοπίζεται κατά την Ελληνιστική περίοδο στην Πάφο.  Συμπληρώνοντας είπε, ότι το κτήριο αυτό είναι επάνω στη θάλασσα, είναι στην άκρη της μικρής χερσονήσου, ενώ, στην υπόλοιπη έκταση προς τον δρόμο υπάρχει ένα μεγάλο υδραγωγείο που μάλλον ήταν δεξαμενές-μαζευόταν νερό και το οποίο με αγωγούς κατευθυνόταν προς αυτό το συγκρότημα.

ΕΝΘΕΤΟ:

“…το μέγεθος των κτηρίων αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές εκτιμήσεις για την χρήση τους, αλλά και γενικότερα την σημασία του αρχαιολογικού χώρου.”

 

Ευστάθιος Ράπτου:

“Πρόκειται για γιγάντιο κτήριο για τα δεδομένα της εποχής και είναι το μεγαλύτερο κτήριο που εντοπίζεται κατά την Ελληνιστική περίοδο στην Πάφο…”