Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑνδρέας Μαυρογιάννης: Πλήρης απόδοση και γενίκευση της ΑΤΑ

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Πλήρης απόδοση και γενίκευση της ΑΤΑ

Share

 Οι υποψήφιοι απαντούν

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Πλήρης απόδοση και γενίκευση της ΑΤΑ, ώστε να σμικρυνθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην ακρίβεια και τα εισοδήματα…. 

Στην προσπάθειά μας για κάλυψη της προεκλογικής προσπάθειας των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τους απευθύναμε επτά βασικά ερωτήματα και παραθέτουμε τις απαντήσεις τους στους αναγνώστες μας.

Τα ερωτήματά μας αφορούν κυρίως τις απόψεις τους για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα μας. 

Ποιο αξιολογείτε ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας και πως σκοπεύετε να το επιλύσετε;

Το σοβαρότερο ζήτημα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι το Κυπριακό, που μας στερεί τη δυνατότητα μας σαν λαός να βρούμε τον βηματισμό μας και να προοδεύσουμε περισσότερο, απαλλαγμένοι από τα δεινά της εισβολής και κατοχής και του μίσους που έσπειραν.

Ακόμη και σε αυτό το σημείο, όπου το Κυπριακό έχει περιέλθει σε τέλμα, οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουμε τον διάλογο και μάλιστα με προϋποθέσεις κατάληξης σε λύση.

Για την επίτευξη της λύσης, χρειάζονται να ληφθούν πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενέργειες.

Από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας, στοχεύουμε να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε τη βούληση να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά. Να εργαστούμε για τη ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων με τον κ. Ακιντζί και στα έξι σημεία Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα, θα έρθω σε άμεση επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, για να του εκφράσω τη θέληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα εκκινήσουμε τη διαδικασία να επανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία προς την ΕΕ και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Φυσικά, δεν αρκούν μόνο οι διπλωματικοί χειρισμοί, για να επέλθει η ειρήνη και αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο. Βάσει της εμπειρίας που έχω αποκομίσει κατά τη διάρκεια της διπλωματικής μου καριέρας, πρέπει να δημιουργήσουμε οργανικές συνθήκες ειρήνης. Δεσμών, δηλαδή, ικανών να επωφεληθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Εδώ οφείλω να σημειώσω πως, η προσπάθεια που θα καταβληθεί για επίλυση του Κυπριακού, δεν θα έρθει σε καμία περίπτωση σε αντιδιαστολή με την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας και της οικονομικής προόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πώς θα αντιμετωπίσετε την σχετική φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και μειωμένης ανάπτυξης που αναμένουμε; 

Οι πολίτες της Κύπρου, βιώνουν τη δεδομένη στιγμή, συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής, εργασιακής και κοινωνική ανασφάλειας, ως αποτέλεσμα των ανεπαρκών πολιτικών της απερχόμενης κυβέρνησης.

Είναι βαθιά μας πεποίθηση πως το κράτος πρέπει να στέκεται αρωγός στους πολίτες και να στηρίζει έμπρακτα αυτούς που το έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Γεγονός το οποίο δεν έκανε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, καθώς σήμερα η Κύπρος βρίσκεται τέταρτη από το τέλος όσον αφορά τη λήψη κοινωνικής πολιτικής, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Αντίθετα, στο δικό μας πρόγραμμα διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται σειρά μέτρων στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού μας.

Όπως η θέση μας για πλήρη απόδοση και γενίκευση της ΑΤΑ, η οποία έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο, ώστε να σμικρυνθεί η ψαλίδα ανάμεσα στην ακρίβεια και τα εισοδήματα. Την ίδια ώρα, έχουμε σχεδιάσει μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και η κατάργηση της διπλής φορολογία στα καύσιμα. Όσον αφορά εν γένει την ενέργεια, στοχεύουμε στην ταχεία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με κλιμακωτή επιδότηση που θα φτάνει μέχρι 100%. Πρέπει βεβαίως έστω και για την επόμενη δεκαετία να κάνουμε μεταβατική χρήση του δικού μας φυσικού αερίου, το οποίο πρέπει επιτέλους να έρθει στη χώρα μας για την κάλυψη των δικών μας αναγκών.

Πρέπει να σημειώσουμε πως, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα είναι και το στεγαστικό. Για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος, θα δοθούν οικιστικές μονάδες, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης.

Τι μέτρα προτείνετε για την αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου στο εξωτερικό – απαραίτητη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων; 

Για την αποκατάσταση της φήμης μας στο εξωτερικό, οφείλουμε να μηδενίσουμε τη διαφθορά που έχει θεριεύσει κατά την τελευταία δεκαετία, ούτως ώστε οι ξένοι επενδυτές να νιώθουν ασφάλεια για τα κεφάλαια που επενδύουν, αλλά και να μην έχουν τάσεις φυγής.

Μεταξύ άλλων, στοχεύουμε στην επανεξέταση των σχεδίων που περιλαμβάνουν φορολογικές εκπτώσεις, για να καταστούν πιο αποτελεσματικά και πιο λειτουργικά.

Παράλληλα, θα δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις για συνεργασίες με ομίλους του εξωτερικού για την περαιτέρω προώθηση των προϊόντων κυπριακής προέλευσης, αλλά και για να συνδράμουν στον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα της κυπριακής μεταποίησης.

Στόχος μας, είναι οι επενδύσεις να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να αναβαθμίσουν τις υφιστάμενες.

Ποιες λύσεις προτείνεται για επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και τη γήρανση του πληθυσμού;

Τα εν λόγω ζητήματα που αναφέρετε, είναι σημαντικά και μας έχουν απασχολήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε τα αρνητικά δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, είναι σημαντικό να επιλύσουμε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες του κράτους μας και ιδιαίτερα οι νέοι. Δυστυχώς, σήμερα η ανασφάλεια που επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, εξαιτίας της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και των υψηλών ενοικίων, δεν επιτρέπει στους συμπολίτες μας να νιώσουν ότι μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό το κράτος να προχωρήσει στη λήψη μίας σειράς μέτρων που θα επιλύουν τα ζητήματα αυτά και θα δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πολίτες. Αρχίζοντας από την επανεξέταση του ύψους του κατώτατου μισθού, ώστε αυτό να καθορισθεί σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωσης των συμπολιτών μας. Εξίσου σημαντική είναι και η κατάρτιση μίας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής που θα διευκολύνει την απόκτηση ή ενοικίαση στέγης.

Μέτρα ικανά να στηρίζουν και να δίνουν κίνητρα για την απόκτηση παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνονται μέτρα για ολοκληρωμένη στήριξη της οικογένειας, σε όλες τις μορφές της με τη δημιουργία ποιοτικών υποδομών και προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης βρεφών, νηπίων και παιδιών από το κράτος και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επέκταση της επιδότησης του κόστους φροντίδας για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Επέκταση του θεσμού του Δημόσιου Ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες και σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια. Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη γονική άδεια και αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας από το πρώτο παιδί. Επίσης, μεταξύ άλλων, προτείνουμε τη στήριξη πολύτεκνων και πενταμελών οικογενειών, που αποτελούν σημαντικό μέρος της κυπριακής κοινωνίας και συμβάλλουν στη διατήρηση των δημογραφικών ισορροπιών.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο η Κύπρος έχει την πρωτιά της διαφθοράς σε όλη την ΕΕ. Πώς λογαριάζετε να την αντιμετωπίσετε;

Η διαφθορά είναι ένα τεράστιο ζήτημα που διαβρώνει όλους τους τομείς της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας, μειώνοντας την ίδια ώρα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Η Προεδρία μας, έχει τη θέληση και την ικανότητα, να έρθει σε μετωπική ρήξη με τη διαφθορά, αλλά και με τα αίτια που την προκαλούν.

Μεταξύ άλλων, προτείνουμε τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών ως αποτρεπτικές της διάπραξης αδικημάτων σε βάρος του δημοσίου, αλλά και την υποχρεωτική δήμευση περιουσιακών στοιχείων από πρώην και νυν αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι καταδικάζονται για φοροδιαφυγή, δεκασμό ή διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Για την αποτροπή διάπραξης αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου, θα προωθήσουμε τη νομοθετική θέσπιση αυστηρότερων ποινών.

Στοχεύουμε επίσης, στην υλοποίηση της θεσμικής/νομοθετικής ρύθμισης περιορισμού των θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα και εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Παράλληλα, θα θεσπίσουμε κριτήρια επιλεξιμότητας και καταλληλότητας για όλους τους διορισμούς και διασφάλιση της γνωμοδοτικής συμμετοχής άλλων οργάνων πριν από την τελική λήψη απόφασης από τον ΠτΔ, που έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα (Ανεξάρτητοι θεσμοί, Πρόεδροι και Μέλη Ημικρατικών Οργανισμών, Επίτροποι κ.ά.).

Χρηματοδότηση εκστρατείας 

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει (12/1) έναν σχετικό πίνακα και μάλιστα χωρίς να προβλέπεται από την όποια Νομοθεσία, σεβόμενοι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, αλλά και τους πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν.

Έχουμε σύνολο εσόδων 778.940 ευρώ, εκ των οποίων 510.000 από το ΑΚΕΛ και 268.940 ευρώ από άλλες εισφορές.

Πόθεν έσχες

Θα δημοσιεύσουμε ότι προβλέπεται από τη σχετική Νομοθεσία. Το «πόθεν έσχες» πρέπει να βρει τον αρχέγονο ρόλο του ως μηχανισμός εντοπισμού αθέμιτου πλουτισμού, κατάχρησης, διαπλοκής και διαφθοράς και να διασυνδεθεί άμεσα με τους μηχανισμούς ελέγχου και καταστολής. Απαιτείται εκσυγχρονισμός της σχετικής δήλωσης και διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής της.

Σημείωση:

Ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν απάντησε στα ερωτήματα για το τι θα κάνει εάν δεν περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, και με ποια κριτήρια θα επιλέξει τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου. Αντί αυτού προτίμησε να  ενημερώσει για το πώς χρηματοδοτείται η προεκλογική του εκστρατεία καθώς και για την πρόθεσή του να δημοσιεύσει ότι προβλέπει η νομοθεσία για το Πόθεν έσχες…

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News