Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΗμέρα της Γυναίκας: Δύο καταξιωμένες και επιτυχημένες γυναίκες της Πάφου από το...

Ημέρα της Γυναίκας: Δύο καταξιωμένες και επιτυχημένες γυναίκες της Πάφου από το χώρο του επιχειρείν

Share

Στις 8 Μαρτίου, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση, την εκτίμηση και την εμπνευσμένη συζήτηση για τον ρόλο και τη συμβολή των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής. Από την πολιτική στην εκπαίδευση, από την τέχνη στην επιστήμη, και φυσικά, από την τεχνολογία στον κόσμο του επιχειρείν.

Έχοντας κατά νου τη γυναίκα του σήμερα ζητήσαμε από δύο καταξιωμένες και επιτυχημένες γυναίκες απο το χώρο των επιχειρήσεων, να μας καταθέσουν την άποψή τους για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να σχολιάσουν για το πόσο ικανοποιητική είναι σήμερα η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

  1. Όλγα Αθηνοδώρου – Διευθύντρια Athinodorou Beton Ltd

Ποια είναι η άποψή σας για το γυναικείο επιχειρείν στην Πάφο και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει για να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «απέχουμε ακόμη από την ισότητα ανδρών και γυναικών 300 χρόνια». Αντιλαμβάνεστε πόσα περισσότερα είναι για την Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Πάφου έχει την τύχη να απαρτίζεται από εκατοντάδες αξιόλογες γυναίκες, είτε στο τιμόνι μιας επιχείρησης, είτε σε θέσεις κλειδιά, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Έχω την τιμή να γνωρίζω προσωπικά και να συνεργάζομαι με κάποιες από αυτές τις αξιόλογες γυναίκες που εμπνέουν σεβασμό και θαυμασμό, αφού μέσα από την πολυπλοκότητα των ρόλων τους, καταφέρνουν να διαπρεύσουν και στον επαγγελματικό τομέα. Τρεις απλές αλλά όχι εύκολες εισηγήσεις είναι, περαιτέρω επιλογές σε απογευματινή φροντίδα ανήλικων παιδιών, πρόσβαση σε Δ.Σ. και ομάδες από τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις καθώς και πιο αυστηρή νομοθεσία σε ρατσιστικά υπονοούμενα και οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική παρενόχληση.

Πως σχολιάζετε τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και πόσο ικανοποιητική είναι η εκπροσώπηση τους;

Η γυναίκα από τη φύση της θέλει να συμμετέχει στα κοινά. Θέλει να προσφέρει, να δώσει αγάπη και να αγκαλιάσει τον τόπο στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά της και οι δικοί της άνθρωποι. Ωστόσο θεωρώ πως ακόμη υστερούμε στον τομέα αυτό, βασιζόμαστε ακόμη σε ποσοστώσεις ενώ θα έπρεπε να γίνεται αυθόρμητα. Και με την ετυμηγορία «κοινά», να μην εννοούμε μόνο φιλανθρωπικές οργανώσεις και εκδηλώσεις αλλά και στην ψήφιση νομοσχεδίων καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα.

2. Νίτσα Αναστάση Μηλιού – Ιδιοκτήτρια DIY Tower Electrical

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως το επιχειρείν δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή ή μια εύκολη διαδικασία, ειδικά για μια γυναίκα. Πολλές φορές χρειάζεται να αντιμετωπίσεις αρκετά δύσκολες προκλήσεις και πάντα υπάρχει η πιθανότητα τα πράγματα να μην πάνε όπως τα σχεδιάζεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πιστεύεις στις δυνατότητες σου και να προσπαθείς να αναχαιτίσεις τα τυχόν εμπόδια που μπορεί να συναντήσεις.Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις ως προς την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Η γυναίκα του σήμερα διαθέτει πολλαπλές δεξιότητες και πολλαπλούς ρόλους. Έχει καταφέρει να αποδείξει πως είναι εξίσου αποτελεσματική σε ηγετικές θέσεις και πως κατέχει διοικητικά χαρακτηρίστηκα που είναι απαραίτητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση.  Παρόλο που η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει σημείωση αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθείτε να εντοπίζονται σημαντικά εμπόδια ως προς την ανάπτυξη της. Τόσο η έλλειψη ευέλικτων μορφών εργασίας όσον και τα κοινωνικά-πολιτισμικά στερεότυπα για τον ρόλο των γυναικών καθιστούν δύσκολο έως ακατόρθωτο την ισορρόπηση μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής.Η ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας οφείλει να είναι προτεραιότητα κάθε κράτους που στοχεύει στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλλων και στην οικονομική ανάπτυξη.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News