Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΘετικό το ψήφισμα του Σ.Α για ΟΥΝΦΙΚΥΠ- Αντίδραση Τουρκίας και Τατάρ

Θετικό το ψήφισμα του Σ.Α για ΟΥΝΦΙΚΥΠ- Αντίδραση Τουρκίας και Τατάρ

Share

Ικανοποίηση για το περιεχόμενο του ψηφίσματος Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για ακόμη δώδεκα μήνες, εκφράζει το υπουργείο εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών επισημαίνεται ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάσης λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού. Υπογραμμίζει τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1251 το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Εξόχως σημαντικές διατάξεις, σημειώνεται, αποτελούν επίσης οι αναφορές στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπου το ΣΑ καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην αναστροφή των παράνομων ενεργειών και να σεβαστεί τα Ψηφίσματα 550 και 789 καθώς και τις προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών συνεδριών του Σώματος. Το Ψήφισμα καταγράφει την απογοήτευση του σώματος για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις προηγούμενες σχετικές εκκλήσεις του, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα μονομερής ενέργεια εντός της περίκλειστης περιοχής θα προκαλέσει την αντίδραση του ΣΑ.

Καλεί επίσης για την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες για λύση, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Με το ψήφισμα καλούνται οι δυο πλευρές στην Κύπρο  να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών «ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει σημαντική υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επάνοδο σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News