Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
16.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΘύμα και η αλήθεια

Θύμα και η αλήθεια

Share

Θύμα και η αλήθεια

 

Μετά το κυνήγι, στην διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές, λέγονται τα μεγαλύτερα ψέματα έλεγε ο Όττο Έντουαρντ Λέοπολντ, πρίγκιπας του Μπίσμαρκ, που ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς πολιτικούς του 19ου αιώνα. Σε αυτόν λοιπόν ανήκει αυτή η φράση για τα ψέματα που λέγονται στην διάρκεια πολέμων. Αυτό ζούμε τις τελευταίες μέρες στην πολεμικές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή. Ο βομβαρδισμός του Νοσοκομείου της Γάζας στον οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες άτομα, ήταν ένα φρικτό επεισόδιο στον αιματηρό πόλεμο που ξεκίνησε ανάμεσα στην  Χαμάς και στον πανίσχυρο στρατό του Ισραήλ.

Λέγαμε την περασμένη εβδομάδα για τις θηριωδίες της Χαμάς που προκάλεσαν λουτρό αίματος και την αντίδραση του Ισραήλ το οποίο απειλεί με ισοπέδωση της Γάζας, κάτι που συνεπάγεται ποταμούς αίματος. Μετά τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου και την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε, το Ισραήλ έσπευσε να διαψεύσει ότι ευθύνεται το ίδιο για τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, αποδίδοντας την έκρηξη σε αστοχία πυραύλου της Χαμάς.

Η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή, υποστηρίζουν ότι η έκρηξη στο Νοσοκομείο της Γάζας οφείλεται σε βομβαρδισμό των Ισραηλινών. Αυτή την εκδοχή υποστηρίζουν και πολλές αραβικές χώρες της περιοχής, το Ιράν και η Ρωσία.

Αντίθετα οι ΗΠΑ δια του Προέδρου Μπάιντεν υιοθέτησαν τα επιχειρήματα της Ισραηλινής κυβέρνησης. Άλλες χώρες όπως η Βρετανία κρατούν αποστάσεις από τις δύο πλευρές,  αποφεύγοντας ουσιαστικά να επιρρίψουν ευθύνες στο Ισραήλ για τον βομβαρδισμό, καταδικάζοντας μόνον τον θάνατο αμάχων. Σε αυτή την κατηγορία χωρών εντάσσεται και η Κύπρος.

Σε αυτή την φάση των πολεμικών συγκρούσεων κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιος ευθύνεται για την έκρηξη στο Νοσοκομείο της Γάζας, ούτε και να υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Η κάθε πλευρά μπορεί να ισχυρίζεται ότι θέλει, όμως για την ανθρωπότητα και τους διεθνείς οργανισμούς είναι κατάντημα να μην μπορούν να καταλήξουν σε ένα ψήφισμα καταδίκης αυτή της ενέργειας. Από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε η νέα κρίση,  το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αδυνατεί να καταλήξει σε ψηφίσματα καταδίκης και αυτό είναι μια ένδειξη για τον διχασμό της διεθνούς κοινότητας.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας οι  Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο στο ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία, για διακοπή των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον έθεσε βέτο, επειδή στο κείμενο του ψηφίσματος δεν γινόταν αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προσθέτοντας πως για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας ευθύνεται η Χαμάς.  Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ – χωρίς να το κατονομάζει – να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, να μετακινηθούν νότια. Παράλληλα, καταδίκαζε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, ως επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων. Επιπλέον, ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Η αδυναμία των διεθνών οργανισμών να παρέμβουν σε αυτό το αιματοκύλισμα δυστυχώς δεν είναι ψέμα.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News