Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΠροφήτης Ηλίας – Γιατί λέγεται ότι δεν πέθανε ποτέ ;

Προφήτης Ηλίας – Γιατί λέγεται ότι δεν πέθανε ποτέ ;

Share

Ένας μεγάλος προφήτης , δυναμικός αντιπρόσωπος του θεού .

 Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 20 Ιουλίου και οι εικόνες Του κοσμούν πολλά σπίτια οικογενειών που έχουν έναν Ηλία.                                                  O Hλίας καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ και έζησε τον 9ο π.Χ. κατά την περίοδο της βασιλείας των Αχαάβ και Οχοζία. Ήταν γιος του Σωβάκ και ανήκε στη φυλή του Ααρών.

Όταν γεννήθηκε , ο πατέρας του είδε μια θεία οπτασία: Δύο άνδρες λευκοφορεμένοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει.        Τρομαγμένος ,γεμάτος αγωνία, ο πατέρας του έσπευσε να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα και να μοιραστεί την ανησυχία του στους ιερείς της εποχής εκείνης, τότε οι ιερείς τον πληροφόρησαν πως ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Το προφητικό του Χάρισμα το άσκησε επί 25έτη, μάλιστα προείπε την προέλευση του Ιησού Χριστού 816 χρόνια πριν από τη γέννηση του.

Ο Ηλίας ένας “γνήσιος πολεμιστής” με ζήλο , πολέμησε με μεγάλο σθένος την ειδωλολατρία και προσπάθησε με τον πύρινο λόγο του, να ξυπνήσει από το λήθαργο της αμαρτίας τον λαό  και να στηρίξει την πίστη του, στον αληθινό Θεό .

Γιατί λέγεται ότι δεν πέθανε ποτέ;

Αρχικά, στις 20 Ιουλίου, μέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Προφήτη Ηλία, δεν εορτάζουμε την κοίμηση του ,γιατί ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε. Γιορτάζουμε την ανάληψή του.

Ο προφήτης Ηλίας, χαρακτηρίστηκε ως «ὁ Ένσαρκος Ἄγγελος» των προφητών «Η κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ,» αγαπήθηκε τόσο από τον θεό που τον  περιέβαλε με την ύψιστη τιμή, με την οποία είχε περιβάλει την ανθρώπινη φύση στο πρόσωπο των πρωτοπλάστων, με τη δυνατότητα δηλαδή της αθανασίας, φυλάττοντας τον ζωντανό ως της Δευτέρας Παρουσίας Του.

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους ερμηνευτές,  ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη, όπως ο Κύριος, στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ότι ζει στη γη με το σώμα του, άφθαρτο χιλιάδες χρόνια μετά.

 

Στην Αγία Γραφή, συναντάμε επίσης δύο πολύ ενδιαφέροντα σημεία, τα οποία πιστοποιούν ότι ο Προφήτης Ηλίας πράγματι δεν ανέβηκε στον ουρανό.

Το πρώτο είναι στην Καινή Διαθήκη, και είναι η ρητή δήλωση του Χριστού, την οποία χρησιμοποίησε και ο Μέγας Αθανάσιος: «Και ουδείς αναβέβηκεν εις τον ουρανόν ει μη ο εκ του ουρανού καταβάς, ο υιός του ανθρώπου ο ων εν τω ουρανω» (Ιωάννης 3/γ: 13). Ρητά εδώ το δηλώνει ο Ιησούς Χριστός, ότι κανείς, άρα ούτε ο Ηλίας, δεν ανέβηκε στον ουρανό.

 

Όμως έχουμε και μια πιο άμεση επιβεβαίωση, με ένα πολύ ενδιαφέρον  χωρίο από την Παλαιά Διαθήκη:

«Και απέστη από Ιούδα Εδώμ έως της ημέρας ταύτης· τότε απέστη Λομνά εν τω καιρω εκείνω από χειρός αυτού, ότι εγκατέλιπε Κύριον τον Θεόν των πατέρων αυτού· και γαρ αυτός εποίησεν υψηλά εν ταις πόλεσιν Ιούδα και εξεπόρνευσε τους κατοικούντας εν Ιερουσαλήμ και απεπλάνησε τον Ιούδαν. και ήλθεν αυτω εν γραφή παρά Ηλιού του προφήτου λέγων· τάδε λέγει Κύριος Θεός Δαυίδ του πατρός σου…»

Εδώ περιγράφεται, ότι ο Ηλίας έστειλε μια επιστολή προς τον Ιωράμ, βασιλιά του Ιούδα, όπου τον επέκρινε για την ασεβή του πορεία. Όμως το ειδικό ενδιαφέρον αυτής της επιστολής, είναι ότι ο Ηλίας την έστειλε μετά την ανάληψή του «προς τον ουρανό».

Συνεπώς, ο Προφήτης Ηλίας, παρέμεινε στη γη, και από εκεί έστειλε την επιστολή.

 

Γιατί οι εκκλησίες του βρίσκονται πάντα στο πιο ψηλό σημείο;

 

Ο σημαντικός αυτός προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και άγιος του χριστιανισμού, ταυτίστηκε με τον Ήλιο,με τον οποίον έχει ηχητική ομοιότητα στο όνομα,  για αυτό και  χτίζονται σε κορυφές βουνών από τα παλιά μέχρι και στις μέρες μας , οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στο όνομα του .

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News