Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣ - ΑΡΘΡΑΧρίστος Πατσαλίδης: Σαν σήμερα, 7 χρόνια πριν, μια νέα σελίδα άνοιγε για...

Χρίστος Πατσαλίδης: Σαν σήμερα, 7 χρόνια πριν, μια νέα σελίδα άνοιγε για την Πάφο μας.

Share

Ακριβώς σαν σήμερα πριν 7 χρόνια, στις 28 Ιανουαρίου του 2017, η Πάφος ζούσε μια μοναδική εμπειρία. Ήταν η ημέρα της τελετής έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος 2017.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, σε σημερινή του ανάρτησή στα social media θυμάται και σχολιάζει:

“Σαν σήμερα πριν 7 χρόνια, μια νέα σελίδα άνοιγε για την Πάφο μας.

Η φαντασμαγορική και αλησμονητη τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Πάφος του 2017, σηματοδοτούσε τη νέα πορεία για την σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πάφο. Η μεγάλη επιτυχία της μικρής Πάφου να φέρει σε επιτυχία τον μεγαλύτερο Πολιτιστικό θεσμό της Ευρώπης έτυχε τεράστιας αποδοχής και αναγνώρισης όχι μόνο εντός Κύπρου αλλά και από την ίδια την ΕΕ η οποία τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Πάφος μπορεί να αποτελεί πλέον παράδειγμα για άλλες μικρές πόλεις.

Το πετυχημένο στοίχημα της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δεν μας χάρισε μόνο μια χρονιά πολιτιστικής ανάτασης με εκατοντάδες δράσεις και μοναδικές εμπειρίες αλλά έθεσε προπάντων τα θεμέλια και για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη αλλά και την ευκαιρία για επιτυχή διεκδίκηση πόρων και κονδυλίων για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που άλλαξαν την Πάφο μας. Το Χάνι του Ιμπραήμ ως το έργο κατατεθέν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου, ο νέος πολυχώρος του Αττικού, το Πάρκο Γλυπτικής στην Γεροσκήπου, η γέφυρα ενοποίησης του Αρχαιολογικού πάρκου, η ανακαίνιση του Μαρκιδείου όπως και η δημιουργία και η βελτίωση αρκετών νέων χώρων για πολιτιστικές δράσεις σε όλη την επαρχία της Πάφου, αλλά και μια γενικευμένη πολιτιστική ανάπτυξη με αρκετά έργα και εγκαταστάσεις δεκάδων νέων αλλά και διάσημων δημιουργών άλλαξαν καθοριστικά την εικόνα αλλά και την δυναμική της πόλης και της Επαρχίας μας.

Η έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017 αποτέλεσε το ιστορικό γεγονος το οποίο έδωσε το έναυσμα για την περαιτέρω επιτυχημένη ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας μας. Αποτέλεσε μια σπουδαία βάση και ένα σπουδαίο κίνητρο όπου καθοριστικά και πολύ αποτελεσματικά ο Δήμος Πάφου αξιοποίησε και ακομη περισσότερο και ευρύτερα σχεδίασε και ανάπτυξε με σωρεία νέων έργων που επιτυχώς υλοποίησε. Παραμένει ωστόσο στα αρνητικά ακόμη η αδυναμία δημιουργίας ενός Πολιτιστικού Φορέα που θα μπορούσε να ενεργεί ως ο συνεχιστής του Οργανισμού Πάφος2017.

Με την σκέψη στραμμένη στο 2017 θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς που εργαστήκαμε ενωμένοι χωρίς μικροκομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες αλλά με πείσμα, αγάπη και πάθος για την Πάφο, και με άκρως επαγγελματική μεθοδικότητα καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα τεράστιο έργο που για πολλούς η υλοποίηση του φάνταζε άκρως ακατόρθωτη.

Σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια θυμάμαι και ευχαριστώ τους φίλους (Rogiros I. Anastasi Ioannis Koutsolambros Σίμο Τσέλεπο, Σάββα Γεωργιάδη, George Georgiades, Ανδρέας Χατζηθωμάς Konstantinos Letymbiotis Stephanos Pavlides, Andreas Petrides, Νίκο Ράφτη) που υπηρέτησαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ όπως και εγώ, από το 2013, Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού που αφιέρωσε εκατοντάδες ώρες μεθοδικής εργασίας για να σχεδιάσει, να οργανώσει, να συντονίσει, να εξεύρει τους πόρους, να ετοιμάσει τους προϋπολογισμούς και να περάσει επιτυχώς από τις αυστηρότατες διαδικασίες αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποιηση του θεσμού.

Θυμάμαι και νώθω υποχρέωση να αναφερθώ επίσης στο ακούραστο προσωπικό, την ψυχή του Οργανισμού, την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Georgia Dötzer την Οικονομική Διευθύντρια Terpsoula Vasou, την Galatia Georgiou, τον Stelios Papageorgiou, την Anastazia Anastasiou, την Natalie Anastasiou, την Sotiroula Konikkou, τον ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΙΕΡΟΚΗΠΙΩΤΗΣ τον Valentinos Stefanou, τον Γιώργο Λάζογλου, την Pavlina Flevotoma, τον Yiannis Sakellis, την Anthi Evangelou, τον Αντρέα Σοφοκλέους, την Βάσω Μαργέλου, τον Αντρέα Λούκα, την Έρικκα Χαραλάμπους, την Toulla Menelaou αλλά και τους Αντώνη Νεοφύτου, Μαρίνα Βρυωνίδου, Μάριο Ηλία, και Νίκο Ζαβαλλή για τις υπηρεσίες τους και την δική τους σημαντική συμβολή στον Οργανισμό.

Εκατοντάδες και οι συνεργάτες αλλά και οι συμμετέχοντες όπου με δικά τους projects, αυτοί ουσιαστικά υλοποιήσαν το πρόγραμμα μας και στους οποίους αξίζει σίγουρα ο έπαινος και η αναφορά τους σε αυτή την επιτυχία.

Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2017 ήταν η μαζική συμμετοχή όλων αυτών των εθελοντών που αγκάλιασαν τον θεσμό, και που αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια, οι οποίοι αγάπησαν την προσπάθεια και συντονισμένα με τον Οργανισμό εργάστηκαν με πάθος για να πετύχει η Πάφος σε ένα πνεύμα ενότητας, κοινού οράματος και πείσματος για την επιτυχία.

Αν κάτι μας διδάσκει λοιπόν αυτή η μεγάλη επιτυχία είναι ότι η κοινή και συντονισμένη προσπάθεια, η μεθοδική, συστηματική και επαγγελματική δουλειά καθως και η αγάπη και το πείσμα για την επιτυχία μακριά από μικροκομματικές και προσωπικές ατζέντες, η μαζική εμπλοκή των πολιτών και το πνεύμα ενότητας σε κοινά οράματα, μπορούν να μας οδηγήσουν όλους σε μεγάλα επιτεύγματα για τον τόπο μας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News