Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΠοιος είναι ο Όσιος Αββακούμ και ποια η σχέση του με Κύπρο...

Ποιος είναι ο Όσιος Αββακούμ και ποια η σχέση του με Κύπρο…

Share

Σε αντίθεση με όλα αυτά που συζητιούνται και ακούγονται αυτές τις μέρες για τα έργα και τις ημέρες συγκεκριμένων μοναχών της Μονής του Οσίου Αββακούμ που σκανδαλίζουν αλλά και που ντροπιάζουν την μνήμη του, ψάξαμε και βρήκαμε ποιος ήταν ο ο Όσιος Αββακούμ που έζησε, ασκήτεψε, αγίασε και θαυματούργησε στην Κύπρο.

Ο Όσιος Αββακούμ, σύμφωνα με το συναξάρι του, ήταν ένας από τους «Τριακόσιους» πρόσφυγες από την Παλαιστίνη που ήρθαν και αποβιβάστηκαν στη Κύπρο μετά των διωγμών των Αράβων όταν κυρίευσαν τη Παλαιστίνη και τη Συρία.

Άγνωστη η πατρίδα του, άγνωστοι και οι γονείς του. Εκείνο που υποτίθεται για εκείνον είναι πως ήταν ένας απὸ τους 300 «Αλαμανούς» Αγίους, που ήρθαν στην Κύπρο απὸ την Παλαιστίνη και ασκήτεψαν σε διάφορα μέρη του νησιού μας. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν Έλληνες εργάτες που δούλευαν στη Γερμανία ή «Αλαμανία» (Allemagne). Έλαβαν μέρος στη Β’ Σταυροφορία (1147 – 1149) και μετὰ την διάλυσή της, αφού πήγαν και προσκύνησαν στην Ιερουσαλήμ, αποφάσισαν να ζήσουν την μοναχικὴ ζωὴ στην έρημο του Ιορδάνη. Επειδὴ όμως εκεί οι Λατίνοι διαρκώς τους ενοχλούσαν, ήρθαν στην Κύπρο.

Ο Όσιος Αββακούμ, αφού επισκέφθηκε διάφορους τόπους, εγκαταστάθηκε στο τέλος στην περιοχὴ της Σολέας και μάλιστα στο όρος της Καλαμιθάσας, που είναι δυτικὰ απὸ το χωριὸ της Πιτσιλιάς Φτερικούδι. Εκεί, σε μια σπηλιά, έστησε το ασκητήριο του και άρχισε έντονα τον αγώνα του για την ηθική του τελείωση.

Εκεί κατοίκησε σε μια σπηλιά που βρήκε και επιδόθηκε αμέσως σε πνευματικούς αγώνες, νηστεία, ταπείνωση, ακτημοσύνη, γυμνότητα, υπομένοντας το κρύο του χειμώνα. Αλλά τον περισσότερο χρόνο του τον περνούσε προσευχόμενος, για αυτό μπόρεσε να καθαρίσει από τα πάθη και αξιώθηκε να έχει το χάρισμα της θαυματουργίας όχι μόνο στις σωματικές ασθένειες αλλά και τις ψυχικές.

Με τις προτροπές του οι κάτοικοι του χωριού Καλαμιθάσα, που βρισκόταν στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, ανέλαβαν να κτίσουν μία εκκλησία προς τιμὴ του προφήτου Αββακούμ. Στο κτίσιμο βοηθά και ο Όσιος. Κάθε μέρα κατεβαίνει απὸ την κορυφὴ του όρους όπου είχε το ασκητήριο του, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εργάτης.

Πολλοί κωφοί οι οποίοι είχαν προστρέξει στον Όσιο βρήκαν την θεραπεία των αυτιών τους και της κώφωσης τους. ‘Όμως ο Όσιος έκανε και άλλα πολλά θαύματα μέχρι που εκοιμήθη εν ειρήνη σε βαθιά γηρατειά αναφέρει το ekklisiaonline.gr.

Το αγιασμένο του λείψανο ενταφιάστηκε από τους πιστούς της περιοχής και μετά ανήγειραν εκκλησία προς τιμή του. Ο τάφος του και τα οστά του ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο δυτικό μέρος της παλιάς του εκκλησίας που βρίσκεται ερειπωμένη κάτω από τη νέα εκκλησία.

Η μνήμη του Οσίου Αββακούμ εορτάζεται απο την ορθόδοξη εκκλησία στις 2 Δεκεμβρίου.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News