Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣ'Aλυτο το αμπελουργικό - Δεν υπάρχει πλάνο

‘Aλυτο το αμπελουργικό – Δεν υπάρχει πλάνο

Share

Φθίνει η αμπελουργία 

Η παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας συζητήθηκαν την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, όπου για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πλάνο και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι για φέτος αναμένεται να παραληφθούν από τις οινοβιομηχανίες όλες οι διαθέσιμες ποσότητες σταφυλιών.

Μιλώντας στο radiocosmos τόνισε την ανάγκη η Κυβέρνηση να εκπονήσει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό για την αμπελοκαλλιέργεια που χρόνο με τον χρόνο φθίνει.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με βάση στοιχεία τέσσερις  χιλιάδες δεκάρια αμπελιών έχουν εγκαταλειφθεί από τους καλλιεργητές μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα είπε, πέρσι καλλιεργούνταν 74 χιλιάδες δεκάρια αμπελιών και φέτος έχουν δηλωθεί μονο70.

Ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, μιλώντας επίσης στο radiocosmos, τόνισε ότι δεν υπάρχει πλάνο και σχεδιασμός για την αμπελοκαλλιέργεια. Ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τον κλάδο, ώστε τα σταφύλια να μεταποιούνται και σε άλλα προϊόντα και όχι μόνο κρασί.

 

Χ. Πάζαρος

 

Η παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες και η μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας τέθηκαν επί τάπητος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, η οποία συνήλθε την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Χαράλαμπος Πάζαρος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, έκανε λόγο για ένα «άλυτο πρόβλημα».

Επεσήμανε ότι ήδη οι οινοβιομηχανίες παρέλαβαν μεγαλύτερες ποσότητες και οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες.

Παρά τις προτροπές προς τους παραγωγούς για πράσινο τρυγητό προκειμένου να υπάρξουν λιγότερες ποσότητες, εντούτοις και φέτος το πρόβλημα είναι έντονο, εξήγησε.

Στη συνεδρία της Επιτροπής, συνέχισε ο κ. Πάζαρος, οι οινοβιομηχανίες πλην της ΣΟΔΑΠ δήλωσαν ότι θα παραλάβουν όσες ποσότητες μπορούν και περιμένουν να δουν τις αδιάθετες ποσότητες και τις οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας. Αν είναι εφικτό, θα παραλάβουν περαιτέρω ποσότητες, πρόσθεσε.

Ο ΔΗΣΥ, ανέφερε ο Χαράλαμπος Πάζαρος, «δηλώνει έτοιμος μετά από μελέτη των εισηγήσεων να στηρίξει κάθε μέτρο που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος». Ακόμη, υπέδειξε ότι απαιτείται ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός γιατί το πρόβλημα κάθε χρόνο αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Καταληκτικά, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ εισηγήθηκε την ετοιμασία ενός σχεδίου προώθησης των κυπριακών αμπελουργικών προϊόντων και κρασιών, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, τονίζοντας ότι η εξαγωγή θα συντείνει στην μείωση των αδιάθετων ποσοτήτων.

Ο Γιαννάκης Γαβριήλ, βουλευτής ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Γεωργίας, αναμένεται να παραληφθούν από τις οινοβιομηχανίες όλες οι διαθέσιμες ποσότητες σταφυλιών. «Δεν μπορούμε, όμως, να μην επισημάνουμε ότι αυτό θα επιτευχθεί εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και της εφαρμογής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά του μέτρου του πράσινου τρυγητού», είπε.

Η εφαρμογή μέτρων στήριξης, όπως ο πράσινος τρυγητός, είναι απαραίτητα για τη στήριξη των παραγωγών σε περιόδους κρίσεων, αλλά δεν πρέπει να είναι ο κανόνας, πρόσθεσε και είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να εκπονήσει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News