Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
19.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΑγνοείται η τύχη γλυπτών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ  2017

Αγνοείται η τύχη γλυπτών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – ΠΑΦΟΣ  2017

Share

Η  Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis, ένας από τους βασικούς συνεργάτες της ΠΠΕ ΠΑΦΟΣ2017 και παραγωγός σημαντικών έργων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης διαμαρτύρεται με επιστολή του προς τον Δήμο Πάφου για την αλόγιστη συμπεριφορά και απαράδεκτη ανευθυνότητα που επέδειξε με αποτέλεσμα την απώλεια και πιθανή καταστροφή έργων τέχνης. Κατηγορεί τον Δήμο Πάφου ότι ενώ παραδέχεται πως δεν έχει εντοπίσει γλυπτά που είχε μετακινήσει για εργασίες ανάπλασης προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες με ανυπόστατους ισχυρισμούς. Αναφέρεται στην επιστολή  ότι είναι απαράδεκτο που ο Δήμος Πάφου δεν έχει μεριμνήσει για την ασφάλεια των έργων πολιτισμού της πόλης και της ΠΠΕ ΠΑΦΟΣ 2017, ως όφειλε.

Αφορμή γι’ αυτή την κριτική αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήταν τα γλυπτά έργα «Πριόνι» και «Χορευτής» του Ρήνου Στεφανή και το έργο «Forêt Sacrée» του Herman Pitz που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 στο πλαίσιο των project Eco Art και On Target με επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Θούλης Μισιρλόγλου, Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Γερμανίδας Ιστορικού Τέχνης, Inge Baecker. Η εγκατάσταση των έργων στα συγκεκριμένα σημεία έγινε με την έγκριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, της υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και ασφαλώς του Δήμου Πάφου. Τα τρία έργα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου και είναι περιουσία των δημοτών και της κοινωνίας.

Στην επιστολή της η  Πολιτιστική Κίνηση ex-Artis αναφέρει:

 

1.Ισχυρίζεστε ότι  «το έργο «Πριόνι» του Ρήνου Στεφανή που βρισκόταν στο Δυτικό Παραλιακό Πεζόδρομο, ενώ ο εργολάβος δήλωσε ότι το είχε μεταφέρει στην αποθήκη του εντούτοις φαίνεται να μην το έχει εντοπίσει. Ο Δήμος Πάφου θα επανέλθει αν εντοπιστεί».

Όμως ο Δήμος Πάφου ως ο αρμόδιος φορέας που είχε την ευθύνη για τα έργα ανάπλασης είχε και την ευθύνη για την ασφάλεια του γλυπτού. Όφειλε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το έργο και με τη λήξη των εργασιών είχε την ευθύνη επανατοποθέτησής του. Το γλυπτό είναι βαρύ και μεγάλων διαστάσεων και είναι τουλάχιστον περίεργο να ισχυρίζεστε ότι δεν το έχετε εντοπίσει.

2.Ισχυρίζεστε ότι «Το έργο του Herman Pitz δεν το έχετε εντοπίσει κατά την διάρκεια εκτέλεσης  των εργασιών του Δυτικού Παραλιακού πεζοδρόμου και ότι δεν γνωρίζετε πότε και από ποιους αφαιρέθηκε».

Εμείς γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ευσταθεί διότι το γλυπτό ήταν στη θέση του όταν άρχισαν οι εργασίες στον πεζόδρομο. Η προσπάθεια σας να αποποιηθείτε την ευθύνη με ανυπόστατους ισχυρισμούς είναι απαράδεκτη.

3.Ισχυρίζεστε ότι «Το έργο «Ο Χορευτής» βρίσκεται στο Πάρκο Ήβης Μαλιώτη και έχει τοποθετηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις του δημιουργού του κ. Ρήνου Στεφανή».

Αυτό που ισχυρίζεστε είναι ψέμα. Το έργο «Χορευτής» το έχετε αφαιρέσει με μπουλντόζα και το μεταφέρατε σε μια γωνιά στο βάθος του Πάρκου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, αθέατο και παρατημένο.

Σύμφωνα με τα γεγονότα γίνεται φανερό ότι δεν έχετε μεριμνήσει να διαφυλάξετε τα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος 2017, ως οφείλατε. Ως Δημοτικές Αρχές έχετε υποχρέωση να διαφυλάσσετε τα έργα πολιτισμού της πόλης μας. Αντί αυτού εσείς επιδείξατε – και επιδεικνύετε – αλόγιστη συμπεριφορά και απαράδεκτη ανευθυνότητα με την οποία προκαλείται καταστροφή των έργων.

Απαιτούμε από τον Δήμο Πάφου να εντοπίσει τα γλυπτά και να τα επανατοποθετήσει χωρίς καθυστέρηση στα σημεία που επέλεξαν οι επιμελητές, οι καλλιτέχνες και η ΠΠΕ Πάφος 2017 με την έγκριση όλων των αρμοδίων φορέων.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News