Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑπο το 1927 μας δροσίζει η ΚΕΟ

Απο το 1927 μας δροσίζει η ΚΕΟ

Share

Κύριε Παναγιώτου, η εταιρεία ΚΕΟ είναι από τις ιστορικότερες εταιρείες της Κύπρου. Μιλήστε μας παρακαλώ λίγο για τις χρονολογίες-σταθμούς της πορείας της.

Η εταιρεία ΚΕΟ ιδρύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1927 με την εξαγορά του οινοποιείου στο Πέρα Πεδί. H ανέγερση του οινοποιείου στην περιοχή Τσιφλικούδια στη Λεμεσό ολοκληρώθηκε το 1934. Το 1947 άρχισε η ανέγερση του Ζυθοποιείου και η μπύρα ΚΕΟ μπαίνει στην αγορά στις 17 Μαΐου 1951. Αργότερα η ΚΕΟ λανσάρει την ΚΕΟ Vita, ένα αναψυκτικό από χυμό σταφυλιού. Το 1952 η εταιρεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κουμανδαρία και συμβάλει καθοριστικά στην κατοχύρωση της “Ονομασίας Προέλευσης” της. Το 1956 προχωρεί σε συνεργασία με τη Smedley Cyprus Canning Co Ltd (SWS) μπαίνοντας έτσι και στο κομμάτι φυσικών χυμών και εγκυτιωμένων λαχανικών.

Κατά τη δεκαετία του ᾽80 η εταιρεία συνεχίζει τις επεκτάσεις της σε νέα προϊόντα και στελεχώνεται με επιστημονικό προσωπικό. Τη δεκαετία του ᾽90, η εταιρεία εκπόνησε επιστημονική έρευνα για την αξιολόγηση αυτόχθονων κυπριακών ποικιλιών σταφυλιού με τη συνεργασία του καθηγητή P. Galet (διάσημου αμπελολόγου και αμπελογράφου) συμβάλλοντας έτσι στην διάσωση και αναβίωση γηγενών ποικιλιών που απειλούνταν με εξαφάνιση όπως το Γιαννούδι, η Μωροκανέλλα, το Σπούρτικο και άλλες. Το οινοποιείο της Μαλλιάς αναπαλαιώνεται και το κτήμα (500 περίπου σκαλών) φυτεύεται με γηγενής και ξένες ποικιλίες. Την ίδια δεκαετία, η ΚΕΟ εξαγοράζει το οινοποιείο Laona στο Άρσος και την εταιρεία χυμών Sun Island Canning Ltd ενώ ανεγείρει εμφιαλωτήριο νερού στην Κακοπετριά. Το νερό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ μπαίνει στην αγορά το 1995.

Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται σήμερα η εταιρεία;

Από το 1927 η ΚΕΟ διαγράφει μια ανοδική πορεία συμβαδίζοντας πάντα με τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ελέγχου, Δημιούργησε μια μεγάλη σειρά προϊόντων που κατακτούν εμπορικές κορυφές τόσο στην Κύπρο όσο και σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως.  Με την αμέριστη στήριξη του μεγαλομετόχου της εταιρείας, την Εκκλησία της Κύπρου, οι δραστηριότητες της ΚΕΟ επεκτείνονται από την καλλιέργεια αμπελώνων, στην δημιουργία εξαιρετικών κρασιών, εκλεκτών οινοπνευματωδών ποτών καθώς και στην μοναδική Κουμανδαρία St. John. Η σημαία της εταιρείας είναι αναμφίβολα η μπύρα ΚΕΟ είναι ένα προϊόν συνώνυμο με την Κύπρο τόσο για τους συμπατριώτες μας όσο και για τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας. Σταθμός στην ιστορία της εταιρείας ήταν και η δημιουργία  του φυσικού μεταλλικού νερού ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ που πρωταγωνιστεί στην κατηγορία του. Την γκάμα των προϊόντων εμπλουτίζουν οι σειρές χυμών ΚΕΟ, SWS και Sun Island. Η ΚΕΟ είναι επίσης αποκλειστικός αντιπρόσωπος και διανομέας στη Κύπρο, διεθνούς φήμης προϊόντων όπως: oι μπύρες Estrella και Erdinger, το cider Kopparberg, η σαμπάνια Laurent Perrier, τα αναψυκτικά ΛΟΥΞ, το αεριούχο φυσικό μεταλλικό νερό ΣΟΥΡΩΤΗ, τα εγκυτιωμένα ψαρικά TRATA και πολλά άλλα.

Τι είναι η ΚΕΟ για την Κύπρο σήμερα;

Η ΚΕΟ αποτελεί έναν πολυσύνθετο οργανισμό που επενδύει συνεχώς στην διατήρηση της εμπιστοσύνης με την οποία την περιβάλλει ο καταναλωτής. H εταιρεία διαχρονικά στηρίζει την Κυπριακή κοινωνία, την Κυπριακή ύπαιθρο και γεωργία, την Κυπριακή κουλτούρα και συμβάλει στην βελτίωση της εικόνας της χώρας τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σοβαρότερους εργοδότες που στηρίζουν την εργατική αγορά ενώ παράλληλα ενισχύει, την παιδεία, την υγεία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Από το 2013 συνδιοργανώνει την φιλανθρωπική εκστρατεία MOVEMBER CYPRUS που σκοπό έχει την ενημέρωση και τη συλλογή πόρων για την πρόληψη και θεραπεία ανδρικών ασθενειών. Η μπύρα ΚΕΟ είναι περήφανος υποστηρικτής της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κύπρου, της ομάδας που μας ενώνει.

  • Ο κ. Χαράλαμπος Παναγιώτου είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΚΕΟ από το 2010      

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News