Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΑργάκα - Το “Μαϊάμι” της Πάφου

Αργάκα – Το “Μαϊάμι” της Πάφου

Share

Ο επίγειος παράδεισος που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και απίστευτες παραλίες με εύκολη πρόσβαση…

 Η Αργάκα είναι χωριό της επαρχίας Πάφου, στην παραλιακή πεδιάδα της Χρυσοχούς, στο κεντροανατολικό τμήμα του κόλπου της Χρυσοχούς. Απέχει περίπου 37 χιλιόμετρα από τη Πάφο και 8 χιλιόμετρα από την Πόλη Χρυσοχούς. Στα βόρεια και ανατολικά συνορεύει με τη Γιαλιά και στα νότια με τις κοινότητες Λύσο, την Κινούσα και τη Μακούντα. Η Αργάκα βρίσκεται σε ένα πολύ ωραίο σημείο, ανάμεσα στη θάλασσα και το πευκοδάσος.

Ο οικισμός της Αργάκας είναι διπλός. Υπάρχει η Άνω και η Κάτω Αργάκα.

Η Κάτω Αργάκα είναι δίπλα στη θάλασσα, ενώ η Πάνω Αργάκα βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, με εξαιρετική θέα στη θάλασσα.

Η Άνω Αργάκα αντιπροσωπεύει τον παλιό οικισμό, ενώ η Κάτω Αργάκα, η οποία ακολούθησε τον δρόμο Πόλης-Πόμου- Λευκωσίας, είναι ο νέος οικισμός γραμμικού τύπου.

Τα σπίτια του παλιού οικισμού είναι κυρίως παραδοσιακά, χτισμένα με πελεκητό ασβεστόλιθο ή πυριτόλιθο.

Η Κοινότητα πήρε το όνομα της από τα πολλά ρυάκια που υπάρχουν εντός του χωριού και συγκεκριμένα από τη λέξη ‘αρκάτζιν’ που σημαίνει ρυάκι στη Κυπριακή διάλεκτο.

Οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονται γύρω στους 1000-1100.

Αρκετοί νέοι από την Αργάκα επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να κατοικήσουν με τις οικογένειες τους στο χωριό, ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί Άγγλοι αλλά και  Ρώσοι, έχουν εγκατασταθεί στο χωριό, κυρίως για την ομορφιά, αλλά και την ηρεμία που προσφέρει ο συνδυασμός της θάλασσας και του βουνού.

Μεγάλο ποσοστό των μόνιμων κατοίκων της Αργάκας ασχολείται με την γεωργία λόγω της μεγάλης έκτασης της κοινότητας που αρδεύεται από τον υδατοφράκτη Αργάκας. Καλλιεργούνται σιτηρά, όσπρια, λαχανικά και τα ξακουστά σε ολόκληρη την Κύπρο καρπούζια και πεπόνια, εσπεριδοειδή, φρουτόδεντρα και λίγα αμπέλια.

Στην περιοχή είναι αρκετά ανεπτυγμένη και η κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στον πυρήνα αλλά και στην παραλία της  Κοινότητας.

Οι επισκέπτες στην Κοινότητα μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη και μαγευτική παραλία της Αργάκας, η οποία χαρακτηρίζεται ως το Μαϊάμι της Πάφου. Ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και απλώνεται σε μήκος τριών περίπου χιλιομέτρων, τον παραλιακό πεζόδρομο για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και για να απολαύσει κάποιος το φαγητό του στο πανέμορφο «Halfway House Restorant» ή στην Πιτσαρία “Mamma mia” αλλά και να προμηθευτεί φρέσκο χωριάτικο ψωμί με προζύμι από τον Παραδοσιακό ξυλόφουρνο «ΤΟ ΣΤΑΧΥ» ή να αγοράσει οτιδήποτε χρειαστεί από το περίπτερο «SYKAMIA».

Για τους λάτρεις της φύσης, το «Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης στην Αργάκα» προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες της Κοινότητας να γνωρίσουν τη μοναδική ομορφιά της.
Το σημείο εκκίνησης του Μονοπατιού βρίσκεται περίπου 500 μέτρα ανατολικά της Κοινότητας, στα όρια του Δάσους Πάφου. Πρόκειται για ένα κυκλικό μονοπάτι, το οποίο μπορεί να περπατηθεί ακολουθώντας μία από τις δύο διαδρομές του, είτε τη σύντομη, μήκους 8 χιλιομέτρων, είτε τη μεγάλη, μήκους 10 χιλιομέτρων.

Αν ο περιπατητής επιλέξει τη σύντομη διαδρομή, θα χρειαστεί περίπου δύο ώρες, ενώ αν επιλέξει τη μεγάλη διαδρομή θα χρειαστεί μία επιπλέον ώρα.
Περπατώντας κατά μήκος του μονοπατιού, ο επισκέπτη μπορεί να δει το υδατοφράκτη της Αργάκας, να θαυμάσει τη μαγευτική θέα της κοινότητας, του κόλπου της Χρυσοχούς και της χερσονήσου του Ακάμα και να απολαύσει το μοναδικό χρώμα και τη μυρωδιά του Πευκόφυτου δάσους.

Στα μισά περίπου της διαδρομής, βρίσκεται το παρατηρητήριο “Μούττι του Κόρακα” με υπέροχη θέα στο χωριό, αλλά και σε ολόκληρο τον κόλπο της Χρυσοχούς, και να επισκεφθούν τον  εκδρομικό χώρο « Αγίου Μερκουρίου», το «Πάρκο Μαυραλής» και το Φράγμα Αργάκας –Μακούντας που κατασκευάστηκε το 1964, είναι ύψους 41 μέτρων και έχει χωρητικότητα 990 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού και από το οποίο αρδεύονται όλες οι γεωργικές εκτάσεις της Αργάκας.
Εκκλησίες και εξωκλήσια

Στα βορειοδυτικά του χωριού, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια είναι κτισμένη η κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και  Παύλο.

Σύμφωνα με την παράδοση πολύ παλιά, κάτω από την εκκλησία αυτή βρισκόταν το σπήλαιο όπου έθαβαν τα νήπια.

Το 1958 πάνω από το σπήλαιο  κτίστηκε η εκκλησία που μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μέχρι και τριακόσιους πιστούς.

Οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος γιορτάζονται και τιμώνται πανηγυρικά στην κοινότητα στις 29 Ιουνίου.

Στην Αργάκα βρίσκεται και το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, που πολύ παλιά λειτουργούσε ως μοναστήρι. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, αναφέρουν πως το μοναστήρι αυτό, άγνωστο το πότε κτίστηκε, λειτουργούσε μέχρι το 1821. Ανήκε στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων και φιλοξενούσε ένα ηγούμενο και δυο διακόνους. Το ξωκλήσι λειτουργεί 6-7 φορές τον χρόνο. Η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδα της Αργάκας και στις 4 Δεκεμβρίου γιορτάζεται με μεγάλες τιμές. Κοντά στο ξωκλήσι σώζεται μέχρι σήμερα και το αγίασμα, το οποίο βρίσκεται σε μια τοποθεσία την λεγόμενη «Βρυσίν του καλογήρου».

Σημαντικά  έργα στην κοινότητα

Τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στην κοινότητα σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Σπύρο Πελοπίδα, είναι η ανάπλαση του πυρήνα της Αργάκας, περιοχή στην οποία σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ. Ο εξωραϊσμός δρόμων στον πυρήνα της κοινότητας, καθώς και διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου οδικού δικτύου, δημιουργία  παράλιας λουόμενων με κρεβατάκια, ομπρέλες και παιδότοπο, ο παραλιακός πεζόδρομος καθώς και τα έργα εξωραϊσμού και ανάδειξης του αγιάσματος στο ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News