Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
18.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΗ προδοσία του Ιούδα: Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια

Η προδοσία του Ιούδα: Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια

Share

Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας από τους δώδεκα μαθητές του Ιησού, πρόδωσε τον δάσκαλό του με ένα φιλί στο μάγουλο, καταδίδοντάς τον έτσι στον Καϊάφα, σύμφωνα με την περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη.

Τότε, ο αρχιερέας Καϊάφας παρέδωσε τον Χριστό στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου και, στη συνέχεια, ακολούθησε η Σταύρωση και η θυσία του Ιησού.

Ως αντίτιμο για την προδοσία του, ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια (στην Καινή διαθήκη σημαίνει αργυρά νομίσματα), τα οποία μέχρι σήμερα είναι συνώνυμα με την προδοσία.

Ο Ιούδας, όταν μετανόησε, πνιγμένος από τις τύψεις του δεν κράτησε τα 30 αργύρια αλλά τα επέστρεψε στους αρχιερείς των Εβραίων. Εκείνοι, όμως, δεν τα ξανάβαλαν στο ταμείο του ναού, γιατί ήταν “αντίτιμο αίματος” (“οὐκ ἔξεστι βαλεῖν αὐτὰ εἰς τὸν κορβανᾶν, ἐπεὶ τιμὴ αἵματός ἐστι”), αλλά αγόρασαν ένα χωράφι, τον λεγόμενο “αγρό του αίματος” (“Συμβούλιον δὲ λαβόντες ἠγόρασαν ἐξ αὐτῶν τὸν ἀγρὸν τοῦ κεραμέως εἰς ταφὴν τοῖς ξένοις, δι’ ὸ ἐκλήθη ὁ ἀγρὸς ἐκεῖνος ἀγρὸς αἵματος ἕως τῆς σήμερον”, Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, Κεφ. 27, Πρ. 1, 18-19). Και σ’ αυτόν τον αγρό ο Ιούδας αυτοκτόνησε.

Πόσο θ’ άξιζαν σήμερα 30 αργύρια;

Τα αργύρια σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα ήταν «Τυριανά σέκελς» (νομίσματα της Τύρου). Αν υπολογίζουμε ότι κατά τον 1ο μ. Χ. αι. το σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές (ή τέσσερα ρωμαϊκά δηνάρια) κι είχε βάρος περίπου 16 γραμμάρια ασήμι, η σημερινή αξία υπολογίζεται σε 300-500 ευρώ το καθένα.

Άρα, τα 30 αργύρια αντιστοιχούν σε 9.000-15.000 ευρώ.

Πολλά λεφτά για ένα χωράφι, λίγα για προδοσία αγαπημένου προσώπου.

Ήταν, τελικά, πολλά τα λεφτά, Άρη;

Μάλλον ναι… Πάντα είναι πολλά τα λεφτά, αναλόγως την “τιμή” του κάθε Ιούδα…

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News