Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
21.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΝέα αιτήματα από Νέο Χωρίο

Νέα αιτήματα από Νέο Χωρίο

Share

Τι ζητούν με επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τα αιτήματα και τις θέσεις τους αναφορικά με το νέο τοπικό σχέδιο Ακάμα διαβιβάζει με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη το νεοσύστατο Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου.

Το νεοσύστατο Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου Πάφου σας συγχαίρει για την εκλογή σας στο ύπατο αξίωμα και εύχεται καλή επιτυχία σε σας και στο έργο της Κυβέρνησης σας και δηλώνει ότι θα είναι παρών σε όποιο διάλογο με τα Κυβερνητικά Τμήματα που θα βοηθήσει στην ολιστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος στην Χερσόνησο Ακάμα και θα δικαιώσει τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και θα μπορέσει να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και ειδικά για τους νέους μας.

Οι διαδικασίες για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα έχουν ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα έχει εξαγγελθεί και εκκρεμεί η τελική αξιολόγηση των ενστάσεων από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και Υπουργό Εσωτερικών για την τελική διαμόρφωση του.

Φαίνεται ότι via ένα σημαντικό αριθμό ιδιωτικών κτημάτων (εσώκλειστα τεμάχια και Ζώνη Γ1 στις παρυφές του Εθνικού Πάρκου Ακάμα και σε Ζώνες ΔΑ1ΠΦ και Γ3 και ΔΑ1 για προστασία των υφιστάμενων αργακιών) δεν θα δοθούν καθόλου αναπτυξιακά δικαιώματα, αποδίδοντας τους έτσι μηδενική αξία μετά από τεράστιες πιέσεις από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και υιοθέτηση των θέσεων αυτών από την Περιβαλλοντική Αρχή στο Νέο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και οι οποίες θεωρούνται πλέον δεσμευτικές από Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση σας με την εκλογή σας στην Προεδρία και λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια ισοπολιτείας και δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών της, θα σεβαστεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και θα προτείνει μια δίκαιη αποζημίωση των ιδιοκτητών που δεν θα στερείται των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου, μετά από ενδελεχή μελέτη του Νέου Τοπικού Σχεδίου και των προνοιών του Σχεδίου έχει προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών από εξειδικευμένο Πολεοδομικό Γραφείο και έχει υποβάλει τις θέσεις του γραπτώς, μέσω των ενστάσεων και αναμένει από το Πολεοδομικό Συμβούλιο και τον Υπουργό Εσωτερικών να γίνουν αποδεκτές εφόσον είναι περιορισμένες και εφικτές εισηγήσεις και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Κοινότητας μας.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε και για τις πιο κάτω θέσεις εισηγήσεις μας για αντισταθμιστικά, που θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε και να επεκταθούμε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μας με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας στις 28/07/2023.

 

  1. Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα (Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου) θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν με την ρυμοτομία και την σχεδίαση οδικού δικτύου και κατασκευή του με έξοδα της Κυβέρνησης δρόμων σε όλες τις Οικιστικές, Παραθεριστικές και Τουριστικές Ζώνες με βάση το Νέο Τοπικό Σχέδιο για να υπάρξει άμεσα η σωστή υποδομή για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τα τεμάχια τους.

 

  1. Τα τεμάχια γης επηρεαζόμενων ιδιοκτητών και τα όποια ήταν ενταγμένα σε Τουριστικές Ζώνες 57.5% και έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης ΔΑ1ΠΦ με μηδενικούς συντελεστές ανάπτυξης από το 1989 και παραμένουν με μηδενικούς συντελεστές δόμησης και στο Νέο Τοπικό Σχέδιο να αποζημιωθούν με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος ή να ανταλλαχθούν με χαλίτικα τεμάχια με βάση την αξία το 1989 συν τόκο και τιμάριθμο .

 

  1. Στο Νέο Χωρίο υπήρχε Κτηνοτροφική Ζώνη και η οποία με βάση το νέο Τοπικό Σχέδιο καταργήθηκε και οι υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες (3) είναι σήμερα εκτεθειμένες. Θέση μας είναι στον υφιστάμενο χώρο των κτηνοτροφικών μονάδων να δοθεί Κτηνοτροφική Ζώνη περιορισμένη στα τεμάχια των υφιστάμενων κτηνοτροφών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν ως μόνη εργασία τους την κτηνοτροφία και σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση θα παραμείνουν χωρίς εργασία.

 

  1. Οι αποζημιώσεις προς τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες να γίνει μέσω της δημιουργίας ενός πράσινου ταμείου όπου εισοδήματα από την διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, δωρεές από μεγάλους οργανισμούς, πολεοδομικές ρυθμίσεις όπως μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων, ανταλλαγή με κρατική γη, απαλλοτρίωση από το Κράτος με τρέχουσες τιμές αγοράς, ελαφρύνσεις στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης.

 

  1. Δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με την συμμετοχή των Κοινοτήτων Ακάμα και του ιδιωτικού τομέα και την δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για τις Κοινότητες Ακάμα και του Εθνικού Δασικού Πάρκου (περιλαμβανομένου) καθώς και της Περιοχής Πόλης Χρυσοχούς και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, όπως τον θεσμό των Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, ή ακόμη και διεύρυνση του θεσμού του Επιτρόπου Ορεινών Περιοχών και που θα περιλαμβάνει τις Κοινότητες Ακάμα και διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς μέχρι τον Πωμό).

Ο Επίτροπος Κοινοτήτων και που θα εδρεύει σε μία από τις Κοινότητες Ακάμα θα μπορεί με την ομάδα του που θα απαρτίζεται από νέους επιστήμονες και από τις Κοινότητες Ακάμα να παρέχουν υπηρεσίες σε όλους τις Κοινότητες Ακάμα, κατοίκους, ιδιοκτήτες γης για να ενταχθούν σε προγράμματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία από τα ταμεία της και από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, πρωτογενή τομέα, τουριστικό τομέα, αγροτουρισμό, αλιεία, μικρές βιομηχανίες παραγωγής τοπικών προϊόντων.

 

  1. Δημιουργία ενός branding (AKAMAS MADE) για τα βασικά γεωργικά προϊόντα και εδέσματα που θα παράγονται στα χωριά και Κοινότητες Ακάμα και την προώθηση τους μέσω των εισόδων (περίπτερα) και εστιατόρια και αποστολή των ειδικών προϊόντων σε πιο μεγάλες αγορές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ευελπιστούμε και ευχόμαστε ότι οι θέσεις μας και εισηγήσεις μας μετά από μεγάλο προβληματισμό θα εισακουστούν και θα υλοποιηθούν άμεσα από την Κυβέρνηση σας έτσι που η δική μας Κοινότητα του Νέου Χωρίου αλλά και όλες οι άλλες Κοινότητες της Χερσονήσου Ακάμα να βγουν επιτέλους μετά από 35 χρόνια, από τον αναπνευστήρα και να μπορέσουν σε πλαίσια αειφορίας και προστασίας του Περιβάλλοντος να αναπτυχθούν με υποδομές που θα δώσουν θέσεις εργασίας και προοπτική στους κατοίκους και ειδικά τούς νέους μας για να παραμείνουν στα χωρία τους.

 

Με απεριόριστη εκτίμηση,

Για το κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Χωρίου

Γεώργιος Νεοφύτου

Αναπληρωτής κοινοτάρχης

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News