Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΗ βρύση και το πλυσταρκό στο Αναβαργός -Πρώτα τα έθαψαν και ύστερα...

Η βρύση και το πλυσταρκό στο Αναβαργός -Πρώτα τα έθαψαν και ύστερα τα ανακάλυψαν

Share

 

Όλους όσους αγαπούν την Πάφο αναμφίβολα τους χαροποίησε η πρόθεση του Δήμου Πάφου να αναστηλώσει και αν αναδείξει την παλιά βρύση στο Αναβαργός η οποία όμως, ήταν γνωστό ότι υπήρχε και μάλιστα θάφτηκε μετά το 2008 σκοπίμως.

Με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Πάφου ανέφερε, ότι “η Πέρα Βρύση της Πάφου στο Αναβαργός μετά από πολλές δεκαετίες βγαίνει στο φως! Φρόντισε ο Δήμος Πάφου να γίνει ανασκαφή υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων και να βρεθούν οι βούρνες και η λίμνη που ήταν κάτω από σωρούς χρωμάτων. Είναι μνημείο της σύγχρονης ιστορίας μας. Θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί”.

 

Η αλήθεια

 

Η αλήθεια είναι ότι η βρύση στο Αναβαργός η οποία όπως μας ανέφερε ο κοινοτάρχης της συνοικία Κωστάκης Μιχαήλ, υπολογίζεται ότι κτίστηκε γύρω στο 1870, λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1950 καθώς υπήρχε τρεχούμενο νερό το οποίο κατέληγε σε παρακείμενη λίμνη και εκεί έπλεναν τα ρούχα τους οι οικοκυρές του χωριού που δεν είχαν νερό στα σπίτια τους.

Ο ίδιος δε είχε αποστείλει επιστολή στον Δήμο Πάφου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων από το 2008 ζητώντας να προστατευθεί η βρύση, η οποία υπέστη εκτεταμένες ζημιές όταν ιδιοκτήτης παρακείμενου τεμαχίου στην προσπάθειά του να αποκτήσει πέρασμα προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Τότε όπως μας ανέφερε ο κ. Μιχαήλ όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, αλλά η βρύση θάφτηκε κατά τη διάρκεια έργων στην περιοχή.

Ο “Αδέσμευτος” μάλιστα τότε είχε κάνει ρεπορτάζ με το οποίο κατάγγελλε τις παρανομίες και την καταστροφή άλλων εγκαταστάσεων όπως μια πέτρινη δεξαμενή που υπήρχε δίπλα από τη βρύση, χωρίς δυστυχώς να ενδιαφερθεί κανένας αρμόδιος.

Όλο αυτό πάντως έγινε αφορμή να χαρακτηριστεί ως μνημείο Β η βρύση η οποία όμως παρέμεινε θαμμένη μέχρι πρόσφατα, οπόταν με αφορμή τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην συνοικία Αναβαργός από τον Δήμο Πάφου αποκαλύφθηκε και πάλι.

Η βρύση σαφέστατα και αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα δοθεί η δέουσα σημασία και το μνημείο όχι μόνο θα διασωθεί αλλά και θα αναδειχθεί προσφέροντας άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος στη συνοικία Αναβαργός μαζί με τους Ελληνόσπηλιους οι οποίοι επίσης παραμένουν εγκαταλειμμένοι και παραμελημένοι.

 

 

Στη φωτογραφία ο Κωστάκης Μιχαήλ μας δείχνει την βρύση κατά την πρώτη επίσκεψή μας στην περιοχή πριν θαφτεί η βρύση κάτω από όγκους χώματος το 2008…

 

Η πέτρινη δεξαμενή την οποία έφαγαν οι μπουλντόζες για να αποκτήσει πέρασμα ιδιοκτήτης παρακείμενου τεμαχίου…

 

Φωτογραφίες από την αποκάλυψη εκ νέου της βρύσης το 2023 από συνεργείο του Δήμου Πάφου

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News