Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
22.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΠΑΦΟΣΙστορική ανατροπή για τα Ψηλά Κτήρια

Ιστορική ανατροπή για τα Ψηλά Κτήρια

Share

Αποσοβήθηκε η αλλοίωση της εικόνας της Πάφου

Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά της ανέγερση και άλλων ψηλών κτηρίων στο παραλιακό μέτωπο…

 

Το δημοτικό συμβούλιο Πάφου με οριακή πλειοψηφία και μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση, αποφάσισε να ταχθεί κατά της ανέγερσης νέων πολυώροφων κτηρίων στην τουριστική περιοχή. Η ψηφοφορία ήταν 10 -10 όμως με την νικώσα ψήφο του Δημάρχου, υιοθετήθηκε η θέση να μην δώσει θετικές απόψεις ο Δήμος για την ανέγερση δύο νέων ψηλών κτηρίων 13 και 14 ορόφων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί οργιώδες παρασκήνιο, με πιέσεις και την παρέμβαση ακόμα και κομματικών στελεχών από τη Λευκωσία…

Υπέρ της ανέγερσης τάχθηκαν οι Δημοτικές Ομάδες ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και ο σύμβουλος του ΕΛΑΜ. Κατά της ανέγερσης τάχθηκαν ο Δήμαρχος Φ. Φαίδωνος ο αντιδήμαρχος Χ. Μακαρίου οι δημοτικές ομάδες ΑΚΕΛ με τους Κώστα Δίπλαρο και Γιώργο Κουννά, η ΕΔΕΚ με τους δημοτικούς συμβούλους Βάσο Δημητρίου, Παναγιώτη Βορκά και Φίλιππο Φιλίππου και η Κίνηση Σωτηρία, με τον Μιχάλη Χατζημιτσή. Κατά της ανέγερσης τάχθηκαν και δύο δημοτικοί σύμβουλοι του ΔΗΣΥ, οι Χριστάκης Νεοφύτου και Γιώργος Δημητριάδης. Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης ιδιαίτερα την στιγμή της ψηφοφορίας, καθώς επιχειρήθηκε η διακοπής της συνεδρίας για να διαβουλευτούν τα μέλη της Δημοτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ.

Mea culpa

Καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η στάση του Δημάρχου ο οποίος με την νικώσα ψήφο του έγειρε την πλάστιγγα της ψηφοφορίας και υιοθετήθηκε η θέση να μην δώσει θετικές απόψεις ο Δήμος Πάφου για την ανέγερση νέων πολυώροφων κτηρίων.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, μιλώντας στο Radiocosmos εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να ταχθεί αρνητικά στην ανέγερση νέων πολυώροφων κτηρίων στην τουριστική περιοχή, σημειώνοντας πως αυτό έγινε στην βάση της εμπειρίας από τα πολυώροφα κτήρια στη Λεμεσό, την επίπτωση που έχει στην τουριστική περιοχή της Πάφου το πολυώροφο κτήριο που ανεγέρθηκε και οι απόψεις που άκουσε όπως είπε από ειδικούς.

Τα πολυώροφα κτήρια είπε, δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και το μέγεθος της Πάφου. Τόνισε επίσης ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να αποφασίζονται και να ρυθμίζονται από το κεντρικό κράτος και να μην είναι στην διακριτική ευχέρεια καμιάς τοπικής αρχής ή οποιουδήποτε ανώτερου κρατικού λειτουργού.

Δηλώσεις

 

Τυχόν συνέχιση της πολιτικής για ανέγερση πολυώροφων κτηρίων στην τουριστική περιοχή θα ήταν καταστροφική εξέλιξη για την Πάφο τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΕΔΕΚ Παναγιώτης Βορκάς. Αν επιλέγονταν όπως είπε μια υποβαθμισμένη περιοχή εκτός της σημερινής οικιστικής περιοχής και παραχωρούνταν άδειες για ψηλά κτήρια αυτό θα ήταν επιθυμητό. Στην καρδιά της τουριστικής περιοχής ή τον παραδοσιακό πυρήνα της πόλης η ανέγερση ψηλών κτηρίων είπε θα ήταν έγκλημα.

Ο Δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ Χριστάκης Νεοφύτου που τάχθηκε κατά της ανέγερσης νέων πύργων στην τουριστική περιοχή τόνισε τα μέλη της Δημοτικής Ομάδας του κόμματος του είναι ελεύθερα να ψηφίζουν ότι προστάζει η συνείδηση τους. Ο ίδιος είπε θεωρεί ότι τα ψηλά κτήρια δεν συνάδουν με τον πολεοδομικό χαρακτήρα και την φυσιογνωμία της Πάφου.

Η Δ/Ο του ΑΚΕΛ κατάθεσε πρόταση για παγοποίηση της  διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων για ανέγερση πολυώροφων κτηρίων στην Πάφο και επαναφοράς της, όταν θα ανακοινωθεί από το κεντρικό κράτος το νέο τοπικό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να καθορίζει ρητά συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες ενδείκνυται η ανέγερση πολυώροφων κτηρίων ώστε να αποφεύγεται η διάσπαρτη ανάπτυξη και να διασφαλίζεται η διατήρηση του χαρακτήρα ειδικών περιοχών.

Ο επικεφαλής της Δ/Ο Κώστας Δίπλαρος εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Μιλώντας στο Radiocosmos ανέφερε ότι μέσω της ψηφοφορίας στάλθηκαν συγκεκριμένα μηνύματα προς την αρμόδια υπουργική επιτροπή αλλά και στο πολεοδομικό συμβούλιο. Το ΑΚΕΛ είπε ο κ. Δίπλαρος επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα να υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός για όλες τις πόλεις.

Χάθηκε ευκαιρία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου έχασε την ευκαιρία να καθορίσει πολιτική για την χωροθέτηση ψηλών κτηρίων, με τρόπο που δεν θα επηρεάζει την φυσιογνωμία της Πάφου υποστηρίζει ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ Γιώργος Τσέλεπος. Αυτό πρόσθεσε, θα μπορούσε να γίνει στην περιοχή από τα υφιστάμενα ψηλά κτήρια στην Ποσειδώνος, μέχρι τον κυκλικό κόμβο στην λεωφόρο Αγίων Αναργύρων στα όρια με τον Δήμο Γεροσκήπου.

Η ανέγερση ψηλών κτηρίων είπε ο κ. Τσέλεπος σε καθορισμένη περιοχή που δεν θα επηρεάζει τον οικιστικό πυρήνα της πόλης θα μπορούσε να είναι επωφελής για την τοπική οικονομία.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News