Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
15.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΥΠΡΟΣΞέρετε ότι υπάρχει Παναγία Καρμιώτισσα;

Ξέρετε ότι υπάρχει Παναγία Καρμιώτισσα;

Share

Βόρεια του Νοσοκομείου Λεμεσού υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας Καρμιώτισσας. Σύμφωνα με διάφορες πηγές από το διαδίκτυο, τον 13ο αιώνα υπήρχε εκεί ένα παλιό μοναστήρι μοναχών που είχαν την ονομασία Καρμηλίτες. Πρόκειται για ένα τόπο προσευχής και παράκλησης προς την Παναγία που παρέχει ελπίδα για πολλούς ασθενής. Η καλή  οπτική  γωνία  της  πόλης  και  το νερό  πιθανόν  να προσέλκυσε  τους  αρχικούς  δημιουργούς του μοναστηρίου.

Τι λέει η ιστορία..

Οι Καρμηλίτες  μοναχοί ήταν ένα μοναχικό τάγμα από τα πολλά τάγματα που έχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί. Ιδρυτής  αυτού του μοναχικού τάγματος ήταν ο Βερθολδος και η ίδρυση του ανάγεται γύρω στο 1154. Το τάγμα  αυτό ήταν εγκατεστημένο στο βουνό Καρμηλον, μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα, που αναγκάστηκε να φύγει εξαιτίας της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην Παλαιστίνη από τις Σταυροφορίες.

Οι  Καρμηλιτες  μοναχοί, αφού εκδιώχτηκαν  από το  βουνό Καρμηλιον, έφυγαν για τη Δυτική Ευρώπη  και για το νησί μας. Εδώ εγκαταστάθηκαν στη Λευκωσία, στην Αμμόχωστο και στην Λεμεσό, κατά την εποχή  των Λουζινιανων. Να αναφέρουμε  πως  Καρμηλιτες  μοναχοί  βρίσκονταν στο νησί μας από το τέλος  του  12ου  αιώνα, πριν δηλαδή  έλθουν ομαδικά  οι υπόλοιποι από την Παλαιστίνη.

Αυτό  αποδεικνύει  και αναφορά  του Αρχιμανδρίτη  Κυπριανού στην Ιστορία του που γράφει τα πιο  κάτω σχετικά με την παραμονή των Καρμηλιτων μοναχών… Ο Βασιλεύς όμως, τους χάρισε μερικά  χωριά  των Φρατορων Καρμηλιτανων ως  πρώτων ελθόντων εις Κυπρον)

Για  αυτό και το μοναστήρι ονομάστηκε Καρμιώτισσα (από τους Καρμηλίτες)

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News