Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
18.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠλήγμα στον τουρισμό

Πλήγμα στον τουρισμό

Share

Μειωμένες οι  κρατήσεις και οι αφίξεις τουριστών

Από 10 έως και 20% υπολογίζεται η μείωση των αφίξεων στην Κύπρο για το πρώτο πεντάμηνο του 2024. Το ποσοστό διαφέρει από επαρχία σε επαρχία, όμως με βάση τις έως τώρα αφίξεις και την ροή των κρατήσεων, υπολογίζεται ότι το 2024 θα είναι χαμηλότερα από την περασμένη χρονιά σε σημαντικό μάλιστα ποσοστό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Θάνο Μιχαηλίδη, ο κυριότερος λόγος για την μείωση που παρατηρείται, είναι η απώλεια της αγοράς του Ισραήλ, και η κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα δήλωσε στο Radiocosmos, το μούδιασμα που παρατηρείται στην ροή των κρατήσεων, σχετίζεται με την γειτνίαση της Κύπρου με την Μέση Ανατολή. Λόγω αυτών των εξελίξεων πρόσθεσε, αυξάνονται οι πιέσεις των οργανωτών ταξιδιών για μείωση τιμών, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων.

Αβεβαιότητα

Την ίδια εποχή των περασμένη χρονιά η Κύπρος είχε τις μαζικές αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ, η οποία τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε στην 2η τουριστική αγορά μετά την απώλεια της ρωσικής αγοράς που κρατούσε για πολλά χρόνια τα σκήπτρα.

Η απώλεια της ρωσικής αγοράς καλύφθηκε από την αύξηση που παρουσιάστηκε κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως η απώλεια και της αγοράς του Ισραήλ δεν μπορεί να καλυφθεί.

Εκπρόσωποι των επιχειρηματικών συνδέσμων, εκτιμούν πως αν παραταθούν οι πολεμικές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή και χαθεί ολόκληρη η χρονιά για αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ, τότε η μείωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στην ανάλυση που γίνεται για τους λόγους που παρατηρείται μείωση στις αφίξεις τουριστών, περιλαμβάνεται και το Πάσχα των Καθολικών, το οποίο φέτος είναι σχετικά νωρίς κάτι που δεν ευνοεί τις κρατήσεις για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου.

Η μείωση των αφίξεων αντανακλάται και στην μείωση της αεροπορικής και επιβατικής κίνησης κυρίως στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Προς το παρόν, η μείωση της αεροπορικής κίνησης δεν επηρεάζει το αεροδρόμιο Πάφου. Γενικά όμως, η μείωση των αφίξεων επηρεάζει και την Πάφο, κάτι που φαίνεται ήδη από τις πληρότητες των ξενοδοχείων που ξεκίνησαν να λειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα.

Ελπίζουν στα τριήμερα

Παρηγοριά για τους ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων είναι τα επόμενα 3 τριήμερα των Αποκριών, της 25η Μαρτίου και της 1ης Απριλίου. Ήδη, παρατηρείται αυξημένη ροή κρατήσεων από Κυπρίους. Από τις υπόλοιπες τουριστικές αγορές, αυξητική τάση παρουσιάζει η Πολωνία, η Γαλλία- Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό οι Σκανδιναβικές χώρες. Οι αφιχθέντες όμως από αυτές τις χώρες δεν καταλήγουν όλοι σε ξενοδοχεία, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αποσπούν τα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Αirbnb.

Καλά μηνύματα από Γερμανία

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, καθώς και αρκετοί ξενοδόχοι της επαρχίας, συμμετέχουν στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΑΠ, η Γερμανία είναι υψηλής προτεραιότητας αγορά και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη του τουρισμού, επέκτασης της τουριστικής περιόδου και προσέλκυσης επισκεπτών σε ολόχρονη βάση.

Προοπτική παρουσιάζουν εκτός από τους επισκέπτες της καλοκαιρινής περιόδου, διάφορα τμήματα της αγοράς όπως αθλητικός τουρισμός και τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο φορέας τουρισμού και οι ξενοδόχοι της Πάφου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τελικό προγραμματισμό για το 2024 και να αποκομίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις προβλέψεις όσον αφορά τη ροή των τουριστών από τη Γερμανία προς την Πάφο, Κύπρο για την καλοκαιρινή σεζόν 2024.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News