Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
26.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΤο Παρίσι ζήτησε συνδρομή από 45 χώρες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών

Το Παρίσι ζήτησε συνδρομή από 45 χώρες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών

Share

Η Γαλλία ζήτησε από περίπου 45 ξένες χώρες να συνεισφέρουν με χιλιάδες επιπλέον στρατιωτικό, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού, δήλωσαν σήμερα (29/3) κυβερνητικές πηγές.

Η χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει περίπου 45.000 γαλλικές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας, 20.000 άτομα ιδιωτικής ασφάλειας και περίπου 15.000 στρατιωτικούς κάθε μέρα για να προστατεύσει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση, όπου εκατομμύρια φίλαθλοι και τουρίστες να μένουν στη χώρα για αρκετές εβδομάδες.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή καθώς και η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων ανάγκασαν τη γαλλική κυβέρνηση να αυξήσει τον συναγερμό ασφαλείας στο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες.

«Το πλαίσιο ασφαλείας, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, σημαίνει ότι υπάρχει εξαιρετική επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Δεν είναι ασυνήθιστη η παρουσία-μετά από σχετική πρόσκληση- ξένης αστυνομικής δύναμης σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις για να βοηθήσει στην ασφάλεια του μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών, αλλά είναι πιο σπάνιο να ζητηθεί στρατιωτική βοήθεια.

Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ, η Γαλλία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη στις τοπικές αρχές με τη μορφή σκύλων-ανιχνευτών και προσωπικού κατά των drones.

Σύμφωνα με μια γαλλική Κυβέρνηση και μια πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών, υποβλήθηκε αίτημα τον Ιανουάριο σε περίπου 45 χώρες να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ικανότητας με περισσότερα από 2.000 άτομα, στρατιωτικά και μη.

Το αίτημα υποβλήθηκε για βοήθεια τόσο σε στρατιωτικές όσο και σε αστυνομικές αποστολές που κυμαίνονται από μηχανοκίνητες δυνάμεις, εμπειρογνώμονες για αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων, ειδικούς ανίχνευσης και εξουδετέρωσεις ναρκών, ειδικούς κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ομάδες ανίχνευσης σκύλων.

Χθες (28/3) ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις. «Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις θα ενταχθούν στον διεθνή συνασπισμό που έχει συσταθεί από τη Γαλλία για να υποστηρίξει την προετοιμασία και την ασφάλεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024», δήλωσε ο Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίτζ στα social media.

«Μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από στρατιώτες μας, συμπεριλαμβανομένων και σκύλων ανιχνευτών, θα αναπτυχθεί στο Παρίσι. Ο κύριος στόχος της θα είναι να αναλάβει επιχειρήσεις για τον εντοπισμό εκρηκτικών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Η Γερμανία δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα συνεισφέρει επίσης. Άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιταλίας, θα συμμετάσχουν επίσης παρέχοντας δεκάδες αστυνομικούς για να βοηθήσουν στην περιπολία στους δρόμους, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η γαλλική κυβερνητική πηγή είπε ότι 35 χώρες έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει θετικά. «Αυτή είναι μια κλασική προσέγγιση των χωρών υποδοχής για τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών γεγονότων: αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι (2023)», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι 160 μέλη των ευρωπαϊκών δυνάμεων ασφαλείας είχαν εμπλακεί στο τουρνουά τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εκτός από τα ευρύτερα αιτήματα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης τις δικές τους δυνάμεις ασφαλείας, ανέφεραν πηγές.

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News