Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
23.9 C
Paphos

Ακολουθήστε μας:

ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣυνέντευξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου

Συνέντευξη του νέου Μητροπολίτη Πάφου

Share

Ο νέος Μητροπολίτης Πάφου, εστιάζει στα σοβαρότερα προβλήματα της περιφέρειας του αλλά και τις λύσεις που προτείνει…

Τις προτεραιότητες του από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Μητρόπολη Πάφου αναπτύσσει στην συνέντευξη του στον “Αδέσμευτο” ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός Βρυώνη. Δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να είναι κοντά σε όλο τον κόσμο  της Μητροπολιτικής του περιφέρειας και θα εργαστεί για το καλό της εκκλησίας και των ανθρώπων που διαμένουν ή επισκέπτονται την Πάφο. Χαρακτηρίζει το οικονομικό, ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Μητρόπολης και αναφέρεται στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, για να προστατευτούν αρχαία Βυζαντινά Μνημεία στην Επαρχία, ενώ τονίζει ότι η Πάφος χρειάζεται ένα νέο Καθεδρικό Ναό, αλλα και εκκλησίες σε περιοχές που αναπτύχθηκαν οικιστικά τα τελευταία χρόνια.

-Πανιερότατε αναλάβατε πρόσφατα τα καθήκοντα σας στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου ποιες είναι οι προτεραιότητες με την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων;

Κύρια προτεραιότητα με τη βοήθεια του Θεού να δω από κοντά όλους τους συνεργάτες μου και εδώ στη Μητρόπολη τους Ιερείς, ηγουμένους, και προϊσταμένους των Μονών, όλους αυτούς που θα πορευτούμε μαζί για το καλό της εκκλησίας ως συνόλου και των ανθρώπων που κατοικούν, διαμένουν ή επισκέπτονται την Πάφο προσκυνηματικώς και να δούμε πως μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο έργο της Εκκλησίας που είναι και φιλαθρωπικό, κοινωνικό, εθνικό αλλα πρωτίστως είναι και πνευματικό. Όλα τα άλλα, βοηθούν τον άνθρωπο κυρίως στην παρούσα ζωή, το πνευματικό έργο,  βοηθά τον άνθρωπο στην παρούσα ζωή αλλά με προοπτική και την αιωνιότητα για αυτό και χρειαζόμαστε, ο κόσμος της Πάφου να ανέβει και πνευματικά, με βάση τη διδασκαλία του Ευαγγελίου, των Αγίων Πατέρων και όλων των Αγίων.  Επομένως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να δούμε το έργο που κάνει ο καθένας και πώς δουλεύει, να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτό το έργο και να το αυξήσουμε για το καλό όλων μας.

-Έχετε κάποιες σκέψεις για τον κάθε τομέα ξεχωριστά; Πώς θα ενισχυθεί για παράδειγμα το φιλανθρωπικό και το πνευματικό έργο της Μητρόπολης;

Δυστυχώς η Μητρόπολη Πάφου, δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να βοηθά οικονομικά, κάνουμε ότι μπορούμε και οι προκάτοχοι μου τόσο ο Γεώργιος, όσο και ο μακαριστός Χρυσόστομος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοποι Κύπρου,   βοηθούσαν όσο μπορούσαν τις Μητροπόλεις. Τώρα πρέπει να γίνει μια σωστή εργασία, ώστε να βοηθούμε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη και να αποφεύγονται οι  σπατάλες. Πολλές φορές αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη δεν το λένε και πρέπει εμείς να τους βρούμε μέσω των ενοριών, αφού εμείς εδώ στην Μητρόπολη δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει σε όλες τις ενορίες. Φυσικά όλα γίνονται με προσοχή και τα χρήματα της εκκλησίας δίνονται σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν ανάγκη.

-Το οικονομικό  δηλαδή είναι  ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τη Μητρόπολη Πάφου;

Είναι το πιο σοβαρό μας ζήτημα, γιατί όταν δεν έχεις τους οικονομικούς πόρους, δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε τις εκκλησίες σου, αλλά ούτε και τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να έχουμε πόρους, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Πέρα από τις εισφορές των πιστών και τα έσοδα από κάποια ακίνητα, από πού αντλείται τους οικονομικούς σας πόρους;

Τα έσοδα μας είναι λίγα αυτό μπορώ να πω τώρα, αφού ακόμα δεν έχω μελετήσει με λεπτομέρεια τα οικονομικά μας …

-Το πνευματικό έργο της Μητρόπολης πως θα το ενισχύσετε πανιερότατε;

Με περισσότερες ομιλίες, κατηχητικά και με προώθηση της Βυζαντινής Μουσικής. Οι  συνεργάτες μου πρέπει να δουλέψουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανέλθουν πνευματικά να έχουν μετάνοια, να εξομολογούνται και να εκκλησιάζονται. Όλα αυτά πρέπει να καλλιεργηθούν στον κόσμο και όπως στο σπίτι μας έχουμε καθρέφτη και εξετάζουμε τον εαυτό μας ώστε να φαίνεται καλά, έτσι πρέπει να έχουμε και καθρέφτη για να καθρεφτίζουμε την ψυχή μας έναντι του θεού που είναι πανταχού παρόν και μας βλέπει. Δυστυχώς η σημερινή κοινωνία βλέπει τα εξωτερικά και έχει αφήσει τα εσωτερικά.

– Για το κοινωνικό έργο της εκκλησίας τι θα πράξετε;

Θα προσπαθήσουμε να είμαστε κοντά στον κόσμο της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου, τους  νεαρούς, αλλα και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε όλες τις ενορίες.

-Τι προγραμματίζετε ώστε να έρθουν πιο κοντά στην εκκλησία οι νέοι άνθρωποι;

Πέρα από το κατηχητικό, θέλω πάρα πολύ να βοηθήσω ο κόσμος να αγαπήσει την Βυζαντινή Μουσική και θα έπρεπε και το κράτος να συμβάλει στην καλλιέργεια της Μουσικής και να μάθουμε την  Βυζαντινή Μουσική που είναι η Ελληνική Μουσική που πήρε η εκκλησία την επαύξησε και γραφήκαν οι ωραιότατοι θρησκευτικοί ύμνοι, γι’ αυτό και θα πρέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί, να αγαπήσει την Βυζαντινή Μουσική, να έχουμε περισσότερους και καλύτερους Ιερείς και  ψάλτες, ενώ και οι πιστοί να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τις λειτουργίες και να βιώνουν αυτά που γίνονται στην εκκλησία.

Η Πάφος αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης με ιερείς;

Στην Πάφο έχουμε τους περισσότερους Ιερείς από όλες τις Μητροπόλεις της Κύπρου και καλύπτουμε σχεδόν όλα τα χωριά. Το μεγάλο μας πρόβλημα, είναι ότι έχουμε πολλά μικρά χωριά με λιγοστούς κατοίκους και προσπαθούμε χωριά που δεν έχουν Ιερέα να βρούμε κάποιον ευλαβή άνθρωπο και να τον χειροτονήσουμε. Προσπαθούμε να προωθηθούν στην Ιεροσύνη νέοι άνθρωποι που αγαπούν την εκκλησία και  ευτυχώς την τελευταία δεκαετία έχουμε πολλούς νέους στην Επαρχία μας που έγιναν Ιερείς, έγγαμοι και άγαμοι και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Όπου υπάρχουν Ιερείς που είναι ευλαβής οι εκκλησίες μας γεμίζουν και από νέους.

-Εξετάσατε το ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν γίνει Ιερείς μόνο για βιοποριστικούς λόγους;

Μπορεί να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, όμως πρέπει και  εμείς πριν γίνει κάποιος Ιερέας, να του δώσουμε να καταλάβει  ότι η ιεροσύνη δεν γίνεται για τα χρήματα, αλλά πρέπει να αγαπά την εκκλησία και τους συνανθρώπους του και πριν χειροτονηθεί ο οποιοσδήποτε, εξετάζουμε εάν πραγματικά το θέλει. Ο άνθρωπος αλλάζει, φτάνει να τον βοηθήσουμε και να σταθούμε δίπλα του…

 – Ποια είναι τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν  εκκλησιαστικά μνημεία στην Πάφο και πως θα τα επιλύσετε;

Η Πάφος είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος με πάρα πολλά Βυζαντινά Μνημεία, ναούς, ερείπια ναών και τοιχογραφίες και δυστυχώς πολλά είναι στην εγκατάληψη ή έχουν καταστραφεί και για τούτο μεγάλη ευθύνη πιστεύω ότι φέρει το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η εκάστοτε κυβέρνηση που δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή για να γίνει σωστική επέμβαση, να γίνει ένα στέγαστρο, να σωθούν τοιχογραφίες και να διασωθούν εκκλησιαστικά  μνημεία που είναι η ιστορία και η παράδοση μας. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Πάφο και να σωθούν αυτά τα μνημεία που βρίσκονται ακόμα και σε Τουρκοκυπριακές κοινότητες. Εμείς σαν Μητρόπολη δεν έχουμε δυστυχώς την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουμε, γι’ αυτό και το κράτος θα πρέπει να έρθει και να μας βοηθήσει. Συγκεκριμένα θα αναφερθώ στον Άγιο Γεννάδιο στο Μωρό Νερό, που εδώ και μια δεκαετία, κάνω αγώνα για να διασωθεί αλλα δυστυχώς, έμεινε στην εγκατάλειψη και κινδυνεύει να πέσει.

Το  αρμόδιο τμήμα γνωρίζει αυτά τα  προβλήματα;

Έχω καταγράψει όλα τα μνημεία που βρίσκονται στον Ακάμα και άλλου και μπορούμε να κάνουμε έναν κατάλογο με τις προτεραιότητες για να συντηρηθούν, τουλάχιστον όσα δεν είναι σε ενορίες. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων μας βοηθά, αλλά θέλουμε κάτι περισσότερο.

Τώρα για τους Ιερούς Ναούς, οι συντηρήσεις γίνονται από τις εκκλησιαστικές επιτροπές με τη συμβολή και των ιδίων των πιστών. Σε μικρές κοινότητες που οι κάτοικοι είναι λιγοστοί, τα πράγματα είναι δύσκολα για αυτό και το κράτος θα πρέπει όπως συντηρεί τους δρόμους να φροντίζει και για τους ναούς που είναι το «κέντρο» για την κάθε κοινότητα.

– Στην Πόλη της Πάφου τι γίνεται με τους σχεδιασμούς ανέγερσης Μητροπολιτικού ναού στον Δημόσιο Κήπο; Υπάρχουν σκέψεις για ανέγερση και άλλων Ναών;

Στην Πόλη της Πάφου, στο κέντρο, έμειναν μόνο μαγαζιά. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια τάση φυγής των κατοίκων προς τις περιοχές Αναβαργού – Μεσόγης και Κονιών. Για το Αναβαργός, δωρήθηκε τεμάχιο γης για να κτιστεί ένας μεγάλος Ναός για τις ανάγκες των πιστών και θα προχωρήσουμε όταν βρεθούν τα χρήματα. Για τον Νέο Καθεδρικό Ναό, οι προσπάθειες χρονολογούνται, υπάρχει ανάγκη και ελπίζω όλοι και οι φορείς της Πάφου να συνειδητοποιήσουν αυτή την ανάγκη.

-Πανιερότατε είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα με αφορμή και των εντοπισμό χιλιάδων κροτίδων από την αστυνομία ποιο είναι το μήνυμα σας για τους νέους;

Δυστυχώς όταν δεν ξέρουμε την ουσία της Χριστιανικής πίστης μας, αρκούμαστε στα πυροτεχνήματα και στα άλλα τα οποία δίνουν προσωρινή χαρά και ικανοποίηση, αλλά δεν μας γεμίζουν. Άμα γευτούμε την αγάπη του Χριστού, της εκκλησίας και των Αγίων, θα δούμε που πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος…

Άννα Κυριάκου

Κάντε Follow ή Like στη σελίδα μας στο Facebook (πατώντας στο παρακάτω εικονίδιο) για να παρακολουθείτε τις δημοσιεύσεις του Cosmos News

Share

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Custom Ad 1

Cosmos News